kasterlee

Kasterlee lanceert plan voor horeca

KASTERLEE - Met een kersvers horecabeleidsplan willen het gemeentebestuur van Kasterlee en de horeca-uitbaters de gemeente nog meer uitspelen als toeristisch aantrekkingspool. Hoewel Kasterlee een groot en divers aanbod aan horecazaken beschikt, zijn er nog heel wat uitdagingen. “Zo zijn er maar weinig horecazaken in Tielen en Lichtaart en het aantal cafés daalt”, zegt Walter Van Baelen (CD&V), schepen van Lokale Economie in Kasterlee.

Met in totaal negentig cafés, restaurants, frituren, hotels en vakantiewoningen is de gemeente Kasterlee een belangrijke trekpleister voor toeristen of mensen die in een groene omgeving willen genieten van het aanbod van de horeca. Met de opmaak van een horecabeleidsplan wil de gemeente Kasterlee zich verder profileren als een aantrekkelijke horecagemeente. “Het was oorspronkelijk de bedoeling om dat horecabeleidsplan later in de legislatuur op te maken, maar door de coronacrisis hebben we besloten om dit plan naar voor te schuiven”, zegt Ward Kennes (CD&V), burgemeester van Kasterlee. “Bij de opmaak van het plan samen met het kenniscentrum Guidea namen we zestien diepte-interviews af en organiseerden we een enquête bij de horeca-ondernemers.”

Te weinig cafés

Uit de analyse blijkt dat er in Kasterlee zeer veel en zeer diverse horecazaken zijn, gaande van cafés en broodjeszaken tot topzaken met een Michelinster en een vermelding in Gault&Millau. “De Kastelse horeca staat ook gekend als gastvriendelijk. Er is een goede samenwerking tussen de horeca en de toeristische dienst”, vertelt Walter Van Baelen (CD&V), schepen van Lokale Economie. “Maar er zijn ook zwaktes. Zo is het aanbod aan horecazaken in Tielen en in Lichtaart aanzienlijk minder dan in Kasterlee. Daar mogen gerust wat zaken bij komen. Ook het aantal cafés daalt en er zijn geen cafés die open zijn tot in de vroege uren.”

De coronacrisis, het veranderende uitgaansgedrag bij jongeren en een veranderde dorpssfeer door de komst van veel appartementen zijn ook bedreigingen voor de Kastelse horeca. “Toch zijn er heel wat kansen door de wisselwerking tussen de horeca en de recreatie in de natuur en met het bedrijfsleven. De heraanleg van de markt in Kasterlee schept ook nieuwe kansen voor de horeca”, legt de schepen uit.

 

Burgemeester Ward Kennes en schepen Walter Van Baelen stelden aan het toeristisch infokantoor van Kasterlee het horecabeleidsplan voor aan enkele uitbaters.

Dorpsgevoel uitspelen

Het horecabeleidsplan legt de focus op vijf actiepunten waaronder het vergroten van de aantrekkingskracht van de horeca en de versterking met andere activiteiten zoals wandelen en fietsen. Ook de communicatie tussen de horecanten onderling en met de gemeente kan nog een pak beter. In het plan staat dat de inwoners en de uitbaters de troeven van de gemeente meer moeten uitspelen. “Enkele voorstellen zijn nog het verbeteren van de bewegwijzering en meer fietsinfrastructuur plaatsen. De gemeente maakt al budgetten vrij voor nieuwe fietsenstallingen”, aldus Ward Kennes. “We moeten ook het dorpsgevoel bewaren en uitspelen. Vooral voor cafés is dit belangrijk. In Tielen zijn er nu wel enkele koffiehuisjes maar veel minder cafés. Maar het kan niet de bedoeling van de gemeente zijn om zelf panden op te kopen om er cafés in onder te brengen.”

De horeca-uitbaters in Kasterlee zijn zelf tevreden met de komst van het horecabeleidsplan. “Collegialiteit is heel belangrijk in onze sector. En hoe meer horeca, hoe beter dat is”, reageert Vic Van Eyck van camping Houtum en Groep Van Eyck. Horeca-ondernemer Pim Mertens benadrukt ook de samenhorigheid. “We werken al vrij goed samen in Kasterlee. Binnenkort organiseren we met enkele zaken al een food market”, besluit Pim Mertens.