Naast het bestaande Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg wil Vlaanderen nog drie Nationale en drie Landschapsparken oprichten. Die moeten “de prachtige natuur en het uniek erfgoed dat Vlaanderen rijk is, in de kijker zetten”. Dertien gebieden toonden concrete interesse voor de erkenning tot Landschapspark, tien tot Nationaal Park. Per parkstatuut beoordeelde een onafhankelijke jury of de kandidaturen aan alle voorwaarden voldeden.
Met Kleine en Grote Nete en de Merode werden de twee Antwerpse kandidaten voor de titel van Landschapspark geschrapt. “Jammer, maar wij gaan verder op ons elan”, zegt Isabelle Lindemans, gebiedscoördinator van de Merode. “We bouwen al jaren aan ons gebied met verschillende actoren en sectoren, van inwoner en bezoeker tot natuur en landbouw, en dat blijven we doen. De minister vond de publiekswerking van alle ingezonden kandidaten waardevol, dat koesteren we ook.”
Ook Rivierenland in de omgeving van Mechelen en het Grote Netewoud in de Zuiderkempen zullen over anderhalf jaar geen Nationaal Park worden. “Begrijpelijk, de argumentatie is terecht”, reageert Wim Pauels, coördinator van het Grote Netewoud, dat de jongste van alle kandidaten was. “Dit is dan ook geen mokerslag. De evaluatie was erg aanmoedigend en opbouwend, daar kunnen we mee aan de slag. En het is goed nieuws voor onze provincie dat de twee verwachte kandidaten in de running blijven.”
De Kalmthoutse Heide, boven Antwerpen, en het Taxandriapark, in de Noorderkempen, mogen inderdaad binnenkort 100.000 euro Vlaamse subsidie van minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) verwachten. Dat gebruiken ze voor de opmaak van een masterplan en een operationeel plan, dat in het voorjaar van 2023 op het bureau van de minister moet liggen. Midden volgend jaar wordt dan beslist of ze voortaan de prestigieuze titel van Nationaal Park mogen dragen.