Oesterzwamkroket van just. Foto: just.

just. maakt eenmalig een romige en plantaardige oesterzwamkroket

Het Arendonkse merk just. heeft al heel wat biologische voedingsproducten in het gamma en die krijgen tijdelijk het gezelschap van een gloednieuwe romige oesterzwamkroket. Tijdelijk, want just. deed speciaal voor de feestdagen een eenmalige productie, nu de oesterzwammen op hun best zijn.

Consumenten gaan dit jaar massaal op zoek naar vertrouwde momenten uit het verleden en voor zaakvoerder Klaartje Mertens is genieten van de just.-oesterzwamkroket exact zo’n moment. “De smaak neemt me meteen mee terug naar het eten van mijn grootmoeder, naar haar liefde voor koken en voor gastronomische producten en ingrediënten.”

Met just. wil Klaartje mensen samenbrengen rond de tafel, net zoals haar oma. “Mijn favoriete tijd van het jaar komt eraan en die staat meer dan ooit in het teken van koken voor familie en vrienden en gezellig samen eten. Ik kreeg die passie mee van mijn grootmoeder, die ons altijd verwende met meerdere gangen van ‘het beste van het beste’. De tijd van overvolle borden en magen is voorbij en heeft plaatsgemaakt voor verfijnde ingrediënten en pure smaken. Oesterzwammen zijn nu op hun allerbest, dus ons nieuwe product past helemaal in het plaatje.”

Lees ook: Bonheur. kaapt goud weg op de World Alcohol-Free Awards (WAFA)

De just.-oesterzwamkroket is gemaakt met allemaal verse ingrediënten: verse oesterzwammen en een bouillon van verse kruiden en groenten. Klaartje: “Je doet jezelf een plezier met de kroketten, maar de planeet evengoed. De oesterzwam heeft een hoge opbrengst in ruil voor weinig water en energie; hij groeit lokaal, en bij de productie komt amper CO2 vrij.” Je zou oesterzwammen zelfs circulair kunnen noemen, want ze worden gekweekt op restproducten en materialen die anders gewoon op de afvalberg zouden belanden.

Alternatief voor kaas- of garnaalkroket

Net als de andere just.-producten is de oesterzwamkroket bijzonder veelzijdig. “Serveer ‘m als verrassend alternatief voor de klassieke kaas- of garnaalkroket als voorgerecht tijdens het kerstdiner. Maar ook na de feestdagen is onze kroket lekker in tal van gerechten: van een broodje kroket tot een frisse salade of bij frietjes”, suggereert Klaartje. “Of er nu bourgondiërs, flexitariërs of liefhebbers van plantaardig eten mee aanschuiven: iedereen kan dankzij onze kroket van hetzelfde gastronomisch voorgerecht genieten.”

De kroketten van just. zijn verkrijgbaar in de diepvriesafdeling van BioPlanet en via Collect&Go vanaf 20/11/2024.