Koning Filip heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernengergie in Mol. Hij maakte er kennis met het onderzoeksproject Myrrha, een wereldprimeur waarvoor de regering vorig jaar het licht op groen zette. Het project trekt jonge wetenschappers uit heel de wereld aan en die gaven de koning een rondleiding.
“Myrrha is ’s werelds eerste prototype van een door een deeltjesversneller aangedreven onderzoeksreactor”, legt Angélique Gatera (32 j.) uit. Ze is 1 van de jonge onderzoekers die aan de nieuwe infrastructuur werkt en mee de rondgang verzorgde. “Het is de deeltjesversneller die de kettingreactie in gang zet en ook in stand houdt. Als je de deeltjesversneller uitschakelt, valt de reactor binnen een miljoenste van een seconde stil. Dat spreekt me aan: de uitdaging om de meest betrouwbare versneller ter wereld te bouwen”
Gemiddeld 35 jaar
De gemiddelde leeftijd van het 135-koppige team dat aan het project werkt, bedraagt 35 jaar. Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK en directeur van Myrrha: “Het zal een technologische oplossing bieden om nucleair afval te verminderen alsook nieuwe medische radio-isotopen produceren. Met die medische radio-isotopen zullen we kanker efficiënter kunnen bestrijden en daarbij de bijwerkingen voor de patiënt inperken. De toekomst vormgeven brengt duidelijk een dynamiek in de sector op gang die heel wat jonge wetenschappers aanspreekt.”
De eerste fase van het Myrrha-project is in volle ontwikkeling. De bedoeling is om de installatie in 2027 in werking te stellen en met de ontwikkeling van innovatieve, medische radio-isotopen van start te gaan.