Schep Ahoy Joren en Steffi van Schep Ahoy lieten bij fietsenmaker Luc (rechts) een gewone bakfiets ombouwen tot een coole e-ijsbakfiets. Foto: EMA

Jonge ijsventer van Schep Ahoy vaart uit met coole e-ijsbakfiets

Met zijn e-ijsbakfiets rijdt Joren Coertjens (30) van Schep Ahoy op mooie zomerdagen als vandaag vrolijk door de straten in Arendonk om ijsjes te verkopen. Zijn crèmewagen is een gewone bakfiets die hij liet ombouwen tot een coole ijsmobiel, trendy roze van kleur en compleet uitgerust met stroom, leidingwater, afdak, ledverlichting, een diepvriezer én een grote voorraad vers schepijs, koekjes, slagroom en toppings.

Voor de bouw van zijn splinternieuwe e-ijsbakfiets deed Joren van Schep Ahoy in Arendonk een beroep op enkele lokale ondernemers, onder wie een schrijnwerker, een metaalsmid, een professioneel designer en… Fietsen Luc. “We zijn vertrokken van een standaard bakfiets die we volledig op maat hebben omgebouwd en aangekleed”, zegt Luc Wynants (41) van Fietsen Luc in Arendonk. “Zo hebben we het frame verlengd en verstevigd en de fiets voorzien van een krachtige motor met een speciale wandelfunctie, zodat je er ook stapvoets mee door de straat kan rijden mét elektrische ondersteuning.”

24 uur op temperatuur

Schrik om onderweg plat te vallen, hoeft Joren niet te hebben, want de e-bike is uitgerust met een zware autobatterij. “Als je er vol mee vertrekt, heb je voldoende energie om er een hele dag mee rond te toeren en je diepvriezer gedurende 24 uur op temperatuur te houden”, zegt fietsenmaker Luc.

“Maar als ik ermee op een familiefeestje, bedrijfsfeest of dorpsevenement sta, kan ik hem ter plaatse ook gewoon in de stekker steken”, zegt Joren.

Hoewel het hele gevaarte bijna honderd kilo weegt, is Fietsen Luc erin geslaagd om er een veilig en vlot bestuurbaar voertuig van te maken. “Met een traditionele bestelwagen kun je eigenlijk alleen op straat komen, of eventueel tot op de oprit van de mensen”, zegt Joren. “Maar met mijn ijsbakfiets kan ik op elk feestje overal vlot binnen- of buitenrijden, tot in de tuin van de mensen.”

Joren en Steffi van Schep Ahoy lieten bij fietsenmaker Luc (rechts) een gewone bakfiets ombouwen tot een coole e-ijsbakfiets. Foto: EMA

Nog een voordeel: de ijsbakfiets is hip en ecologisch. “Zeker ook leuk voor foto’s en filmpjes op je Instagram, Facebook of TikTok”, zegt zijn vrouw Steffi Van Herck (35), die bij het koppel thuis in de Horststraat in Arendonk ook nog een vast ijssalon runt.

Nadeel

Een mogelijk nadeel is de beperkte ruimte. Maar omdat elke vierkante centimeter maximaal benut is, heeft ijsventer Joren alles wat hij nodig heeft binnen handbereik, inclusief opbergruimte, waterreservoir en ingebouwd afvalbakje, tot en met een werkblad om ter plaatse nog een verse banana-split te bereiden. De diepvriezer neemt uiteraard de grootste plaats in. “In totaal kan ik 35 liter ambachtelijk bereid schepijs meenemen, of ongeveer driehonderd bollen”, zegt Joren. “Vier smaken heb ik aan boord. Ik koos voor onze vier toppers: vanille, domino (stracciatella met grotere stukjes Callebaut-chocolade, red.), mokka en chocolade.”

85 procent e-bikes

Het bouwen van ijsbakfietsen is niet de corebusiness van Fietsen Luc. “Maar zo van die speciallekes op maat maken, dat is mijn passie”, zegt Luc. “Zo ik heb eerder onder andere ook al speciale rolstoelfietsen en driewielers gebouwd voor mensen met een beperking.”

Bij Fietsen Luc in Arendonk werken vandaag twee verkopers en drie mecaniciens. De fietsenzaak bestaat al sinds 2001 en biedt een compleet gamma van kinder- en stadsfietsen, e-bikes, speedpedelecs, koersfietsen, mountainbikes en gravelbikes. “Maar 85 procent van de fietsen die we verkopen, zijn elektrisch”, zegt Luc. “En als de wettelijke minimumleeftijd van 16 jaar verlaagd zou worden, zou het aandeel van de e-bikes nóg groter zijn.”