De grote landbouwhal op de Geelse campus van hogeschool Thomas More oogt woensdag naar jaarlijkse gewoonte weer als een ondoordringbare mierennest. Maar liefst 203 bedrijven hebben er hun stand met wervende slogans en vaak aantrekkelijke traktaties opgesteld in lange gangpaden, waartussen honderden studenten flaneren op zoek naar ondernemingen die actief zijn in hun opleidingssector. Van grote spelers als Nike, Johnson & Johnson en Bayer tot lokale bedrijven of onverwachte diensten als de Federale Politie of Brussels Airport, allen hopen hier enkele van hun vele vacatures ingevuld te zien.
“In ons geval zijn dat 33 vacatures”, zegt Lena Lenaerts van Smet Group uit Dessel. Deze bouwonderneming is gespecialiseerd in ondergrondse technieken zoals (tunnel)boringen en waterbehandelingen. “Die vacatures zijn uiteenlopend, van administratieve functies tot werfleiders. We gaan dan ook heel breed met onze technieken, van funderingen over boringen tot geothermie. De bouwsector is natuurlijk competitief, zeker als het op het aanwerven van nieuwe krachten aankomt. Want er is overal veel nood aan gespecialiseerde mensen. De studenten Bouw hebben het hier voor het uitkiezen, zij worden overal aangesproken. Dan is het belangrijk dat je er een beetje uitspringt en opvalt. Al heb ik de indruk dat de meeste studenten wel weten wie Smet Group is en waar wij voor staan. Voor ons is het in elk geval erg belangrijk om hier vandaag in Geel te staan.”
Zekerheid
Die strijd naar talent ontvouwt zich intussen in heel wat sectoren. Dat ondervinden ook studenten Mathias Mertens, Cédric Toye en Simon De Wever. Dat op hun badge in grote letters ‘ICT’ staat, zorgt ervoor dat ze om de haverklap aan hun mouw worden getrokken. “Veel bedrijven hebben iemand nodig op hun ICT-afdeling, maar eigenlijk doen wij Elektronica-ICT. We zijn meer bezig met het ontwikkelen van onderdelen van computers en dergelijke. We zijn nu in de eerste plaats op zoek naar een bedrijf waar we volgend jaar stage of onze masterproef kunnen doen. We hebben alleszins al een mooi aanbod gezien, want een stage kan altijd leiden tot echte tewerkstelling nadien”, zeggen de drie studenten.
Voor de studenten van de landbouwopleiding heeft de jobbeurs iets minder aanbod, vertellen drie jongeheren die hun naam liever niet in de krant zien verschijnen. Niet helemaal verwonderlijk, want een van hen denkt er aan om een heel andere richting uit te gaan. “Ik heb nogal wat vrienden die process operator zijn. Dat interesseert me wel omdat de verdienste goed is en het meer zekerheid biedt dan de landbouw. Ik overweeg om me om te scholen”, vertelt een van hen. Zijn collega kiest resoluut wel voor de stiel. “Ik kan het landbouwbedrijf van mijn oom overnemen. Ja, de landbouwers zitten erg in het nieuws, maar ik geloof erin dat de sector dankzij innovatie overeind blijft.”
Campusmanager Toon Claes van Thomas More in Geel glundert. “Het is weer een geslaagde editie, de bedrijven zijn tevreden en we bieden onze studenten zo een blik op de toekomst. Onze directeur verwoordde het treffend. De jobbeurs is een war for talent, maar onze hogeschool gaat toch in de eerste plaats uit van love for talent.”