Horecaman Jess Van Weert, afkomstig uit Geel maar tegenwoordig woonachtig op Gran Canaria, start met Ushuaia Horses een nieuwe Kempense paardenfokkerij. Hij doet dat samen met partner Melissa Verelst. Daarnaast blijft hij CEO van Group Delicious International.
Van Weert maakte als chef-kok naam met zijn gastronomisch restaurant A la carte in Heist-op-den-Berg, dat hij anderhalf jaar geleden verkocht. Voordien al richtte hij zich onder de naam Group Delicious op de ontwikkeling van wijnmerken. De bekendste is de LUX Sparkling, die intussen wereldwijd wordt verkocht.
Focus op fokken
En nu is er dan de paardenfokkerij, samen met Melissa Verelst. “We zijn actief in de sport met paarden met eigen ruiters, maar de nadruk ligt bij Ushuaia vooral op het fokken en verkopen van eigen fokproducten. Dat gaat zowel over veulens, embryo’s als sportpaarden. Daarbij maken we gebruik van de nieuwste technieken”, zeggen de twee.
“Marcel Daems, vader van mede-eigenaar en onze paardenfokker Sabine Daems, startte deze stam in de jaren 70. Al onze bloedlijnen zijn eigen fok en zowel langs vaders als moeders kant behoren er hengsten tot de top-20 van beste hengsten ter wereld.”
Het drankenmerk LUX wordt sponsor van Ushuaia’s paarden. “In de toekomst zullen veulens de naam LUX altijd achter hun naam dragen zodat ze herkenbaar worden in de sport”, aldus nog Jess Van Weert, die de dagelijkse leiding van de nv op zich neemt. Ushuaia Horses beschikt in Laakdal en Westerlo over 2 binnenpistes, stallen, stapmolens, 10ha weides en een solarium.