De Galenusprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Artsenkrant en werd overhandigd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block, gaat dit jaar naar Sirturo. Dat is een baanbrekend antibioticum ontwikkeld door onderzoekers van Janssen Pharmaceutica in Beerse voor de behandeling van geneesmiddelenresistente tuberculose. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het intussen toegevoegd aan de Lijst van Essentiële Geneesmiddelen.
“Het vergde bijna vijftien jaar intensief onderzoek en ontwikkelingswerk vooraleer Sirturo beschikbaar werd voor patiënten”, vertelt Koen Andries, die het onderzoeksteam leidde. “Het zou mooi zijn mocht Sirturo kunnen bijdragen tot de uitroeiing van de belangrijkste infectieziekte ooit.”
Eerste in veertig jaar
Sirturo is het eerste tuberculosegeneesmiddel met een nieuw werkingsmechanisme in tientallen jaren. Het antibioticum biedt een behandeling voor patiënten die niet over andere therapeutische mogelijkheden beschikken. Volgens Dr. Payen, UMC Sint-Pieter in Brussel, was de nood aan een doeltreffend en veilig geneesmiddel groot. “De vorige behandelingen waren niet optimaal en matig doeltreffend. Sirturo is het eerste nieuwe geneesmiddel in veertig jaar dat zich specifiek richt op de behandeling van MDR-TB. Het is een grote stap vooruit, maar een goed gebruik van het geneesmiddel en de geneesmiddelenbewaking is van het grootste belang.”
“Eind 2013 was de Amerikaanse Food and Drug Administration de eerste regelgevende instantie die een versnelde goedkeuring aan Sirturo verleende voor de behandeling van multiresistente longtuberculose als onderdeel van een combinatietherapie bij volwassen”, zegt Sonja Willems, managing director Janssen Benelux. “De ontwikkeling stopt niet met deze goedkeuring. Janssen werkt samen met de WHO om het geneesmiddel beschikbaar te maken in alle landen waar MDR-TB een groot probleem is.”