Janssen wil energie uit de grond halen

geothermie janssenJanssen Pharmaceutica wil in Beerse diepe geothermie gebruiken als hernieuwbare energiebron, gekoppeld aan een warmtenetwerk. Het bedrijf wil daarmee een voorbeeld zijn voor andere ondernemingen in België en daarbuiten.

Janssen in Beerse overweegt om zijn bestaande stookinstallatie te vervangen door een installatie die gebruikmaakt van aardwarmte. Als dat project lukt, zal Janssen de eerste industriële speler in België zijn die deze duurzame energiebron toepast. “Onze site verbruikt het meeste energie van alle Johnson & Johnson-sites (het moederbedrijf van Janssen) wereldwijd. Zo verbruiken we op onze campus evenveel elektriciteit als 38.000 gezinnen”, weet Eric Snoeckx, directeur innovatie en netwerking.

Energiekosten beperken
Om de energiekosten binnen de perken te houden, zoekt Janssen alternatieve energiebronnen. “Geothermie is een optie”, licht Hartwin Leen, manager Energiesystemen, toe. “Als we aardwarmte aanboren op een diepte van 2,4 kilometer bereiken we een temperatuur van 90 graden. Hiermee worden we zelfvoorzienend voor koeling en verwarming. Gaan we nog wat dieper tot 3,5 kilometer, dan komt een temperatuur van 120 graden binnen bereik. In dit geval kunnen we ook elektriciteit opwekken.”

Maar zo’n project is complex en bijzonder duur. “Een project gebaseerd op de kleinste boring kost naar schatting 20 miljoen euro, bij de diepste boring ruim 50 miljoen”, legt Hartwin Leen uit. “En dan houden we nog geen rekening met de onderzoekskosten. Het buitenland heeft al ruime ervaring met aardwarmte, ook onze dichtste buren Duitsland en Nederland.” Zelfs in België werd lang geleden al gebruikgemaakt van aardwarmte. Turnhout bijvoorbeeld verwarmde zijn voormalige zwembad sinds 1957 met aardwarmte. En in de jaren ‘80 werd een succesvolle boring uitgevoerd in Merksplas-Beerse. “Toch is er nog heel wat onderzoek nodig om de samenstelling van de diepe ondergrond te leren kennen.”

Geen CO2
Er zijn alvast verschillende goede redenen om te kiezen voor het gebruik van diepe geothermie. Aardwarmte is steeds beschikbaar ongeacht de weersomstandigheden en het is ook nog eens een prijsstabiele energiebron. “Bovendien maakt aardwarmte ons onafhankelijker van de toelevering van bijvoorbeeld aardgas”, gaat Hartwin Leen verder. “Daarnaast is deze energiebron onuitputtelijk en worden er bij het gebruik geen broeikasgassen zoals CO2 uitgestoten.”