janssen-beerse-1_b_4

Janssen Pharma bereidt warmtenet voor

BEERSE – Janssen Pharmaceutica is klaar om te gaan boren naar heet water in de ondergrond. Daarvoor staat een boorinstallatie klaar op het bedrijfsterrein in Beerse. Op 5 december komt minister-president Jan Jambon (N-VA) op de knop drukken om de boor in de boortoren in werking te stellen. Dat wordt de start van een warmtenet dat over enkele jaren de gebouwen van Janssen zal verwarmen.

Zowat 3,5 kilometer buizen zorgen er straks voor dat elk bedrijfsgebouw van Janssen Pharma water kan rondsturen van drie verschillende temperaturen: 30, 70 en 90 graden Celcius. Gebouwen die heet water nodig hebben, sluiten aan op het circuit van negentig graden. Wie minder heet water nodig heeft, sluit aan op het watercircuit met een lagere temperatuur. “Zo wordt elke kubieke meter water driemaal gebruikt en gaat er geen warmte meer verloren”, zegt projectleidster Marijke Anthuenis in Gazet van Antwerpen.

Eco

Janssen kan elke besparing in zijn energiefactuur gebruiken, want ondanks doorgedreven inspanningen voor energiebesparing, verbruikt Janssen in België evenveel elektriciteit als 38.000 gezinnen. En door aardwarmte te combineren met het slimme warmtenet zal de CO2-uitstoot van Janssen Pharmaceutica in België met 30% dalen.

Daar hangt wel een fors kostenplaatje aan vast: de uitrol van het buizennetwerk én het boren van de put voor diepe geothermie kosten Janssen 40 miljoen euro.

Janssen Pharmaceutica zal de buurt nog grondig informeren over de plannen. Het warmtenetwerk op de bedrijfssite moet ten laatste tegen 2022 in gebruik zijn.