Janssen Pharmaceutica heeft op de campus in Beerse een nieuwe productielijn geïnstalleerd die de onderneming toelaat om in een continu proces geneesmiddelen te maken. Tot voor kort werden die in batches gemaakt omwille van de kwaliteitscontrole. De investering bedraagt 21 miljoen euro.
Bij een batchproces wordt telkens een afgeronde partij of hoeveelheid van een geneesmiddel geproduceerd. Dat biedt de mogelijkheid om de kwaliteit te meten tijdens de verschillende productiestappen en op het einde van de productie. “Maar de vele tussenstappen en controlemomenten maken het batchproces ook traag en inefficiënt”, zegt Dirk De Smaele, wereldwijd hoofd van small molecule pharmaceutical development bij Janssen.
Minder grondstoffen en sneller
Door de integratie van verschillende productietechnologieën en de introductie van de nieuwste meettechnologie in de continue productielijn hebben wetenschappers van Janssen, de Universiteit van Gent en Rutgers University (VS) een nieuw productieproces geïmplementeerd. “Hierdoor zijn tijdens de ontwikkeling minder grondstoffen nodig, kan de totale doorlooptijd worden gehalveerd en de kwaliteit van het product continu gemeten en opgevolgd”, aldus nog Dirk De Smaele.
Janssen heeft beslist om voluit te investeren in continue productietechnologie. “We zijn dan ook erg tevreden dat naast de investeringen in Puerto Rico en Italië ook 21 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een continue productielijn op de Janssen Campus in Beerse”, zegt Stef Heylen, managing director van Janssen Pharmaceutica. “Daarmee bevestigen we onze zeer belangrijke positie binnen de wereldwijde Johnson & Johnson-groep.”
De continue productielijn in Beerse is intussen in gebruik genomen. Een eerste product wordt momenteel gebruikt in een klinische studie.