Voor de buitenwereld komt de plotse scheiding van de wegen tussen Jan Flament en Ziekenhuis Geel als een donderslag bij heldere hemel. Goed een maand geleden ontving de algemeen directeur met zijn team nog de gegeerde award van Ziekenhuis van het Jaar. Maar kennelijk sudderde er binnenskamers al langer een geschil, dat dinsdagavond aanleiding gaf tot de ‘stopzetting van de samenwerking in onderling overleg’. De betrokken partijen stellen dat ze niet overeen kwamen waar het met het ziekenhuis en de zorg in de regio in de woelige toekomst naartoe moet.
“Het gaat dus niet om een ontslag”, benadrukt professor doctor Emiel Wouters, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Geel. “De reden is een verschil in visie rond de toekomstige ontwikkelingen voor de zorg in onze regio. Op een bepaald moment moet de raad van bestuur dan een beslissing nemen. Dat is dinsdagavond in goede verstandhouding met de heer Flament gebeurd.”
Ziekenhuis Geel vormt samen met de Algemene Ziekenhuizen van Herentals en Turnhout en het Heilig Hart in Mol het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK). Met het Molse hospitaal is het vroegere Sint-Dimpnaziekenhuis van Geel begin dit jaar een nieuw traject gestart om tegen 2040 tot één campus te fuseren. Dat is een bijzonder delicate oefening die ruim tien jaar geleden al een keer mislukte. “Het verschil in visie gaat niet over de toekomst van Geel en Mol, maar over de totaliteit van de zorgontwikkeling”, zegt Emiel Wouters. “De samenwerking met Mol wordt verder geoptimaliseerd.”
“Geen excuusverhaal”
“Het verschil in visie is echt geen excuusverhaal dat we nu ophangen”, reageert Jan Flament zelf. “Op de precieze details wil ik niet ingaan. Maar op een bepaald moment worden de verschillen in visie zo groot dat het aan de raad van bestuur is om een correcte beslissing te nemen. Is dit de juiste beslissing? Dat moet de tijd uitwijzen.”
Jan Flament werd eind 2018 als algemeen directeur aangetrokken, nadat de raad van bestuur eerder dat jaar de samenwerkingsovereenkomst met zijn voorganger onverwacht had beëindigd. De Antwerpenaar kon toen al een carrière in de sector voorleggen. Zo bekleedde hij managementfuncties bij Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar hij de titel van ‘facility manager van het jaar’ kreeg. In de Kempen startte hij mee een reeks processen op om de ziekenhuissector in de regio te versterken.
Gat
“Ik wil vooral terugblikken op de fantastische tijd bij het ziekenhuis in Geel en bij uitbreiding in de Kempen”, zegt hij. “Ik denk dat we in die vijf jaar samen heel wat gerealiseerd hebben. Ondanks de moeilijke periodes is het ziekenhuis financieel gezond. Er zijn heel wat investeringen gebeurd, zowel in apparatuur als infrastructuur, zoals de nieuwbouw die momenteel oprijst. Ik koester de herinneringen aan de samenwerkingen met de collega’s in Geel, Mol en de Kempen. Ik ben hier absoluut niet met een slecht gevoel buiten gekomen. Wat ik nu zelf ga doen? Eerst vakantie nemen met de kinderen, die ik de laatste jaren misschien iets te weinig heb gezien. En dan wil ik toch weer rondkijken binnen en buiten de sector.”
Ook het Ziekenhuis Geel zelf moet nu een gat zien te vullen. “We gaan ons beraden over de situatie en bekijken of er een nieuwe algemeen directeur kan aangesteld worden”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur. “Geen makkelijke zoektocht? Nee, maar ‘moeilijk gaat ook’, zeggen wij dan.”