Geels jaarboek Huidig directeur Ilse Stroobants van Sint Maria Geel (tweede van links) krijgt uit handen van Geert Vandecruys, Carina Huyskens en Gorik Goris van het Geels Geschiedkundig Genootschap het eerste exemplaar van het 55ste jaarboek. — © Hans Otten

Jaarboek schetst met schoolhistorie ook geschiedenis van Geel

Het 55ste jaarboek van het Geels Geschiedkundig Genootschap (GGG) draait grotendeels rond de Pas 110. Maar de historie van het vroegere klooster en huidige school schetst tegelijk het brede Geelse leven van de voorbije eeuw.

Corona verhinderde niet enkel de traditie van de feestelijke voorstelling van het nieuwe jaarboek van het Geels Geschiedkundig Genootschap. “Ook bij de totstandkoming van het boek speelde de pandemie een grote rol”, zegt Geert Vandecruys van het GGG. “Normaal bezoeken we daarbij allerlei archieven, maar dat kon dit keer niet. Daarom besloten we een dossier te nemen dat we nog op de plank hadden liggen. Ik dacht dat ik over de zusters Annunciaten in Geel al redelijk veel geschreven had, maar dat bleek bij nader inzien niet het geval te zijn.”

Die zusterorde bewoonde van 1852 tot 1965 een groot klooster met meisjesschool en kapel op de Pas, waar nu Sint Maria Geel staat. In het jaarboek schetst Vandecruys kort de geschiedenis van de Zusters Annunciaten in Geel, om dan negentig bladzijden lang het oorlogsdagboek van zuster Maria Désirée -geboren als Maria Van Houdt uit Noorderwijk (Herentals)- weer te geven.

Zij vervulde in de school de rol van wat nu coördinator zou heten. “Het was een persoonlijk dagboek, maar eigenlijk bevat het alle mogelijke aspecten van wat zich in Geel tussen 1940 en 1946 heeft voltrokken. Van bekende Geelse families zoals Verwaest of Van Milders die in mei 1940 naar Frankrijk vluchten, over hoe de zusters omgaan met de Duitsers, tot de Bevrijding van Geel, waar bij het klooster heel zwaar gevochten is geweest.”

Het boek is te koop aan 20 euro bij Dienst Toerisme op de Markt of op het stadsarchief op de Werft.