De chaos is compleet. Die vaststelling dat de overheid haar subsidiepolitiek ten aanzien van de fotovoltaïsche markt nagenoeg compleet wijzigde zorgt voor een zware malaise in de betrokken sector. Door het feit dat de investeerders nu ook nog een netvergoeding moeten gaan betalen neemt de onrust toe. IZEN energy systems onderkent uiteraard de gevolgen van die ontwikkelingen.
IZEN energy systems uit Lille is al vele jaren een echte voortrekker op de markt van de alternatieve energie. Het bedrijf heeft vele honderden fotovoltaïsche systemen gebouwd en op die manier de snelle doorbraak van zonne-energie meegemaakt. “Sindsdien weten we het niet goed meer”, zegt managing director Gie Verbunt. “Hoe het verder moet is ook voor mij niet duidelijk. Gelukkig hebben wij als bedrijf tijdig voldoende gediversifieerd in de richting van zonneboilers en warmtepompen. Wij zijn ook regionaal sterk gespreid met activiteiten over heel Vlaanderen, Nederland en Denemarken. Maar ik steek niet weg dat wij het behoorlijk lastig hebben.”
Het boekjaar 2010/2011 was met een omzet van 72 miljoen een recordjaar. Een cijfer dat verhoudingsgewijs in het nieuwe boekjaar over 18 maanden (2011/2012) allicht niet zal geëvenaard worden. “De perspectieven voor 2013 liggen er bovendien bepaald troebel bij. Onze klanten worden nu ook nog eens geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis. De financiering voor een nieuwe lening is niet makkelijk. Maar wees gerust: we vechten en we gaan door. Samen met al onze 106 personeelsleden. Wij geloven in ons project groene energie.”
IZEN kreeg overigens onlangs nog van Unizo een opsteker. De firma was genomineerd voor de prijs van de energiebewuste KMO 2012. Een bekroning voor oa. de ombouw van een voormalige groenten- en fruitloods tot een energie autonoom kantoorgebouw. “Door een combinatie van slimme ingrepen hebben we de energierekening van ons kantoorgebouw teruggebracht tot nul. Na een doorgedreven isolatie hebben we een ventilatiesysteem geïnstalleerd dat de warmte van het gebouw recupereert. De energie die we nodig hebben compenseren we door de eigen productie via zonnepanelen, een warmtepomp en een windmolen.”