Campine’18-0599┬®KA

Innovatie door productie van chemicaliën bij Campine

Campine uit Beerse kan uit metaalhoudend afval het ruw chemisch product antimoontrioxide produceren. Het recyclagebedrijf investeert 4,9 miljoen euro in dit innovatieve proces om afval om te zetten in hoogwaardige chemicaliën. De Vlaamse overheid keert hiervoor een subsidie uit van 1 miljoen euro.

Campine uit Beerse heeft 2 hoofdactiviteiten: het recycleren van lood uit autobatterijen en het produceren van antimoontrioxide, een chemisch additief. Met het product maakt men kunststoffen en brandvertragers voor textiel. Normaal komt de grondstof ervan – antimoon – hoofdzakelijk uit China, Centraal- en Zuidoost-Aziatische landen.

Antimoon uit autobatterijen

Bij de zijtak Campine’s Metals Recycling Divisie wordt sinds enkele jaren onder andere antimoon gehaald uit industriële metaalstromen. Dankzij de investering en innovatie kan Campine nu op industriële schaal en rechtstreeks uit afval het ruw chemisch product antimoontrioxide produceren.

Hilde Goovaerts van Campine legt uit: “Versleten autobatterijen bevatten – in vergelijking met de nieuwe batterijen – nog een hoge hoeveelheid antimoon. Met ons nieuwe proces kunnen we het overtollige antimoon in het lood rechtstreeks omzetten in trioxide.”

Vlaamse subsidie

De combinatie van recyclage van loodbatterijen, gekoppeld aan de productie van antimoontrioxide is volgens Goovaerts uniek voor Campine. De Vlaamse overheid beloont het bedrijf voor deze duurzame transitie door een investeringssubsidie van 1 miljoen euro toe te kennen aan Campine.

Campine wil op korte termijn 20% van haar antimoonmetaalbehoefte kunnen voorzien via herwinning uit regionale metaalafvalstromen. Het nieuwe procedé voor recovery van antimoon uit loodhoudend afval zit in zijn opstartfase en zal al in 2021 bijdragen aan de resultaten van Campine.