De Herseltse Kiani Van Rooy heeft behoorlijk wat ervaring in de modewereld. Ze volgde een modeopleiding aan de middelbare school en verdiepte zich tijdens een bijkomende opleiding in patronen en patroontekenen. Ze deed ervaring op tijdens buitenlandse stages in onder meer Italië en tijdens de Fashion Week in Parijs. Ze was ook aan de slag bij enkele Belgische ontwerpers. Zelfstandig een eigen collectie uitbouwen, is een nieuwe uitdaging.
“Ik had al een aantal outfits gemaakt voor dragqueens die ik persoonlijk ken”, vertelt Kiani. “Met Inkrease wil ik dat voortzetten voor een grotere doelgroep. Ik maak intussen onder andere behoorlijk wat tenues voor wedstrijddansers en wedstrijdbikini’s voor bodybuilders, maar ook voor galakleding kan je bij mij terecht. Ik bevind me dus meer in de niche van de evenementenkleding, maar alles wat op maat gemaakt moet worden, is in principe mogelijk.”
Kiani is ook geïnteresseerd in tatoeëren. Tijdens een verplichte hygiënecursus voor tattoo-artiesten eerder dit jaar leerde ze Beritt kennen. “We hadden direct een goeie band en veel overeenkomsten. Vanaf dag één klikte het”, zegt Kiani. “Toen we over het idee voor Inkrease babbelden, vroeg Beritt al lachend of ze er niet bij mocht. De locatie in Herselt is voor ons allebei interessant. We zijn dan snel tot serieuze gesprekken gekomen. ”
Hygiënisch ingericht
Voorlopig wil Kiani zichzelf nog geen volleerd tattoo-artieste noemen. “Ik ben heel kritisch voor mezelf”, zegt ze. “Ik heb nog een hele weg af te leggen vooraleer ik zelf tattoo-klanten zou aannemen. Ooit hoop ik het tatoeëren er nog wel bij te nemen, maar op dit moment blijft er als beginnend zelfstandige weinig tijd over. Dat zal dus nog niet voor morgen zijn.”
Het tattoowerk is dus volledig in handen van Beritt, die als tattoo-artieste in bijberoep begon in een ruimte in de woning van haar moeder. “Ik heb het vak geleerd bij mijn tante, die al dertig jaar een eigen shop runt”, zegt Beritt. “Maar naar mijn mama is het telkens nogal ver rijden. Nu ligt de shop maar op acht minuutjes van mijn deur. Perfect dus.” Beritt is gespecialiseerd in blackwork tatoeages. “Dat is een grafische stijl met, zoals je misschien had verwacht, heel veel zwart”, zegt ze. “Kleurrijke tattoos en realisme zijn niet aan mij besteed.”
Bij Inkrease hebben Kiani en Beritt elk meer dan genoeg ruimte voor hun activiteiten. “Het modeatelier en het tattoogedeelte zijn van elkaar gescheiden, zodat alles perfect hygiënisch kan verlopen”, zegt Kiani. “Kleding maken brengt wel wat stof met zich mee. Dat wil je natuurlijk niet in de tattoozaak.” Beritt vult aan: “In een maand tijd hebben we het pand ingericht, onder andere met tweedehandsspullen die we overal mochten oppikken”, zegt ze. “Onze smaken zijn wat samengevoegd in het interieur. Ik vind het een goeie mix.”
Uitbreiding
“We hebben nog plaats voor een of twee extra artiesten”, laat Kiani nog weten. “Het zou fijn zijn als er nog iemand bijkomt die mijn stijl aanvult en net wél gekleurde of realistische tattoos zet”, zegt Beritt. Ook een permanente make-up-artiest zou volgens de collega’s het aanbod prima kunnen versterken. “Op vrij korte termijn denk ik dat ik er zelfs al een stikster kan bijnemen”, zegt Kiani. “Voorlopig gebeurt alles nog op bestelling en hangt hier nog geen bestaande collectie in de rekken om in te snuisteren. Uiteindelijk is dat wel de bedoeling.”
De openingsreceptie van Inkrease op zondag 9 juli werd een succes. Kiani en Beritt hielden er allebei enkele nieuwe klanten aan over. Wie een kleding- en/of tattoo-ontwerp met hen wil bespreken, kan tijdens de openingsuren vrijblijvend binnenspringen of kan hen een mailtje sturen. “Van zodra een ontwerp goedgekeurd is, boeken we een afspraak in”, zegt Kiani.
Info: http://www.inkrease.be