Precies 1.173 villa’s of luxeappartementen zijn er in de eerste helft van dit jaar verkocht in de provincie Antwerpen. Ofwel bijna zeven per dag, zo leren nieuwe cijfers van Statbel. Van dat aantal wisselden 130 woningen zelfs boven het miljoen euro van eigenaar.
Huizen en appartementen van 500.000 euro of duurder zijn overduidelijk gegeerd bij Vlamingen tussen de 41 en 46 jaar. Vaak zijn de kopers getrouwd, hoger opgeleid en genieten zij van een zekere jobzekerheid. “Deze groep heeft al een stuk van hun carrière achter de rug en heeft een job met een hoger inkomen. Ze hebben al wat reserve opgebouwd, sommigen onder hen erven en zo komt er plots extra geld vrij om te investeren in een kwalitatievere gezinswoning”, zegt Bart Van Delm, algemeen directeur bij Hillewaere Vastgoed.
Bij Hillewaere verwachten ze dat luxevastgoed het ook volgend jaar goed zal blijven doen. Daarnaast verwachten de experts ook bij een deel van het doelpubliek een shift, door de nieuwe registratierechten die vanaf januari in voege treden. Zo betaal je straks nog maar 3 procent registratierechten voor een enige woning in plaats van de huidige 6 procent. Vanaf een tweede woning wordt dat 12 procent in plaats van de huidige 10 procent.
“De nieuwe registratierechten vanaf 1 januari 2022 zullen een aanzienlijk aantal huizenjagers met een hoger beschikbaar inkomen pushen om het vaker op één woning te houden. Die mag dan wel duurder en luxueuzer zijn. Bij een woning van pakweg 700.000 euro besparen ze, onder de nieuwe regelgeving, al snel 21.000 euro op de registratierechten. Bij een investeringspand van pakweg 300.000 euro betalen ze daarentegen plots 36.000 euro registratierechten”, besluit Van Delm.