Tijdens de zomermaanden wijdt Made in Kempen een artikelreeks aan enkele jarige bedrijven in onze regio. Bedrijven die 10, 15, 20, 50 jaar of nog langer actief zijn, met ondernemers die gedurende al die tijd kansen zien en kansen benutten, risico’s nemen en tewerkstelling creëren. We zetten hen graag in de spreekwoordelijke schijnwerpers, zoals eerder ook Voka Kempen al deed tijdens het Jaardiner.
Vandaag: DMG-Security. Made in Kempen sprak met zaakvoerder David De Herdt.
DMG-Security uit Westerlo maakt, net als haar zusterbedrijven DMG-Solutions en DMG-Guards, deel uit van de DMG-Group. DMG-Security is een ministerieel erkende bewakingsonderneming die alle mogelijke bewakingsdiensten aanbiedt, met uitzondering van waarde transport of gewapende opdrachten. Het gaat onder andere over hotelsecurity, receptie en onthaal, toegangs- en uitgangscontrole, persoonscontrole op evenementen, winkelinspectie, personenbescherming, mobiele bewaking, enzovoort. Het bedrijf uit Westerlo is marktleider in de festival- en eventsector en op vlak van hotel security. DMG-Security is vooral in Vlaanderen maar ook nationaal actief en bovendien vergund in Nederland.
DMG-Security viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Gefeliciteerd! Wat is het geheim om zo lang te kunnen ondernemen?
David De Herdt: Het is vooral de durf om te ondernemen. We hebben de sprong naar ondernemerschap tien jaar geleden gewaagd, en ook nu is durven blijven ondernemen een voorwaarde in het huidige, toch moeilijk economische klimaat. Na tien jaar zijn we een groep van zo’n 350 medewerkers. Het resultaat van ‘gezond Kempens verstand’, van het durven volgen van je buikgevoel en het durven innovatief zijn. Van anders dan anderen te zoeken naar betere oplossingen voor de klant. Daarnaast is een zeer sociale bedrijfsleiding erg belangrijk. Gemotiveerde medewerkers zijn de ambassadeurs van ons bedrijf, het zijn zij die mee zorgen voor de resultaten van vandaag.
Hoe startte het verhaal van DMG-Security?
David De Herdt: Een tijd voor de wetgeving van 1999 was ik actief met de hondenschool op lokale jeugdfuiven, WEDOS (Westelse Dog Security). Ik was bestuurslid in de VZW en actief lid. We brachten destijds al een oplossing voor de problematiek van nachtlawaai en vandalisme waar iedereen machteloos toekeek. Door onze zeer sociale aanpak en het eerder sensibiliserend dan repressief optreden, werden we al snel gevraagd om ook binnen een oogje in het zeil te houden. Mijn collega bestuursleden waren niet zo ondernemend als ik en dus startte ik zelf een nieuwe VZW op. Het Observation Team was geboren.
Het werkterrein breidde al vlug uit over gans Vlaanderen, met een actieve groep van zo’n 30 personen. In 1999 kwam dan de beruchte Wet Tobback en waren we verplicht om op te houden met ons bestaan. Ik probeerde mijn mensen onder te brengen onder de koepel van enkele vergunde ondernemingen uit die tijd, maar daarmee was ik niet tevreden. In 2003 werd op mijn initiatief door drie personen een bvba opgericht, die in januari 2004 de nodige vergunning behaalde. Zo konden we effectief van start gaan. De eerste jaren verliepen rustig, maar we groeiden gestaag. In 1999 was de markt al ingepalmd door de snelle beslissers. Vandaag zijn wij marktleider in de niche die we destijds ambieerden en doen we nog veel meer. In 2006 richtten we een zusterbedrijf op, DMG-Solutions, voor het aanleveren van allerlei diensten naast bewaking, zoals chauffeurs, crew, stewards, materiaal of zaken die je nergens kan vinden. In november 2013 kochten we bewakingsonderneming Focus Guards op en wijzigden we deze naam naar DMG-Guards. Met een bescheiden maar mooie portefeuille met reguliere bewakingsopdrachten konden we zo onze stap in deze tak vergroten en versnellen. Begin juli 2014 hebben we dan DMG-Group opgericht, de holding waaronder de drie bestaande bedrijven ressorteren. In de voorbije jaren namen de oorspronkelijke medeoprichters afstand en traden zes nieuwe vennoten toe. Mijn vrouw en ikzelf zijn de hoofdaandeelhouders en staan in voor de dagdagelijkse leiding van de bedrijven.
Wat waren in uw sector de belangrijkste veranderingen die een invloed hadden op DMG-Security?
David De Herdt: De wetgeving is de zuurste appel die er is voor een bewakingsonderneming. Over reglementering, tot het bizarre toe, heeft me er meermaals toe aangezet om te overwegen te stoppen. Daarnaast neemt de loodzware administratieve rompslomp ons vaak de zin om te ondernemen. Trots zijn op je zaak, een rotsvast geloof in je medewerkers en klanten en het verschil willen maken, dit alles zorgt voor het nodige doorzettingsvermogen. De laatste jaren volgen de financiële crisissen elkaar op. Vaak zetten ze het mes op de keel op ondernemingen die hun groei willen financieren. Continu investeren, op alle vlakken, is broodnodig, maar verhoogt opnieuw de financiële druk.
Is het nu makkelijker om te ondernemen dan vroeger?
David De Herdt: Absoluut niet! Ja, je hebt meer ervaring en je kent ondertussen de weg naar beter advies of ondersteuning. Maar ondernemen is echt geen cadeau meer in de huidige omstandigheden. De bewakingswetgeving blijft het meeste roet in het eten gooien omdat de controlerende overheid het kaf en koren na 15 jaar nog altijd niet gescheiden krijgt. Tot slot is de fiscale druk van onze laatste regering moordend.
Wat waren enkele mijlpalen in de geschiedenis van DMG-Security en waarom?
David De Herdt: We kregen de kans om ons te bewijzen tijdens o.a. Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Graspop… Een kans die we met succes aangrepen, want we werden binnen enkele jaren marktleider. We rolden toevallig in de hotel security en ook daar neemt DMG-Security een pole position in.
Op welke realisaties bent u het meeste trots?
David De Herdt: Wie had ooit gedacht dat ‘DMG’ een begrip zou worden… Daar ben ik best trots op. Elk resultaat dat we behaalden was als een droom die in vervulling ging. En elke dag opnieuw leggen we de lat iets hoger. Wat ik ook opmerkelijk vind, is dat we sociale verkiezingen moesten inrichten en dat we geen kandidaten hadden. Voor mij een blijk van tevredenheid over ons beleid door al onze medewerkers!
Wat was de grootste uitdaging die DMG-Security moest overwinnen?
David De Herdt: De moordende concurrentie door bedrijven die snel geld willen verdienen. Na twee, drie jaar gaan ze in faling… een verschrikking in de bewakingssector. Wij groeiden jaarlijks gemiddeld 30% over 10 jaar, waarvan drie opeenvolgende jaren met 100% en verliezen daarbij de pedalen niet. We trachten de nodige middelen te verzamelen om onze groei door te zetten.
Wat was voor u het hoogtepunt in de geschiedenis van DMG-Security?
David De Herdt: Eigenlijk is dit nog steeds elke nieuwe opdracht die we goed afleveren, hoe groot of klein ze ook is. Dat is tenslotte waar je voor gaat. Dit jaar mochten wij de privé bewaking van de Chinese President tijdens zijn verblijf en zijn toespraak verzorgen. Ik denk dat dit de meest prestigieuze opdracht in onze carrière was. Ook de vele spontane positieve reacties van publiek of klanten die wij binnenkrijgen zijn altijd hartverwarmend. Dat is toch ook een mooie kers op de taart!
Hoe ziet u de toekomst?
David De Herdt: Wij hebben een zeer trouw klantenbestand, en onze klanten zijn onze ambassadeurs. Dat brengt ons een systematische groei. Daarnaast zijn er niches of uitdagingen waar we vroeger wel eens bang voor waren, maar waarvoor we nu makkelijker onze stoute schoenen durven aantrekken. Onze grootste uitdagingen blijven de administratieve lasten die onze overheid oplegt, de soms bekrompen bewakingswetgeving, en het bekomen van de nodige financieringen om onze groei verder door te zetten.
Welke tips heeft u voor collega-ondernemers?
David De Herdt: Ga zeker ondernemen, maar niet in de bewaking (lacht!). Durf ondernemen, blijf positief, ook al is het water gitzwart. Doe beroep op beroepsorganisaties, op mensen met ervaring, en sta ten allen tijde open voor advies! Concurrentie hoeft niet te bestaan, samenwerken is dikwijls veel makkelijker en vergt veel minder energie.