Onze arbeidsmarkt verandert exponentieel en dat heeft grote gevolgen voor werknemers en organisaties van ‘vandaag’. Het tempo van verandering is onmiskenbaar versneld. Steeds meer automatisering, robotisering en de toenemende rol van artificiële intelligentie zorgen ervoor dat veel jobs op de tocht staan of komen te staan.
Tip: maak werk van toekomstgerichte competenties!
Competenties zoals probleemoplossend vermogen, IT-kennis, digitale vaardigheden, maar ook leergoesting zullen de komende jaren alsmaar belangrijker worden. Daarnaast zal de werknemer ook over zelfregulering moeten beschikken, want een aantal repetitieve en geestdodende taken verdwijnen, waardoor van werknemers verwacht wordt om oplossingsgericht en zelfsturend te handelen. En dan mogen we de socio-culturele vaardigheden niet vergeten, want samenwerken met andere culturen zal in de toekomst een onmiskenbare competentie zijn.
Daarenboven dient iedereen langer te werken. Starten bij een werkgever en daar je volledige loopbaan werken is een uitzondering geworden. Waar je vroeger kon spreken van ‘baanzekerheid’, is het nu belangrijk dat je werk maakt van je ‘loopbaanzekerheid’. Dit betekent dat je werkt aan je loopbaanontwikkeling.
Tip: maak werk van enkele belangrijke loopbaancompetenties!
Het betreft loopbaancompetenties die ervoor zorgen dat je zelf sturing kan geven aan je eigen loopbaan:
– Kwaliteitenreflectie: wie ben ik, wat kan ik?
– Motievenreflectie: wat wil ik, wat drijft mij?
– Werkexploratie: welke soort werk past bij mij?
– Loopbaansturing: wat wil ik worden?
– Netwerken: wie kan mij hierbij helpen?
Wie is nu aan zet: werkgever of werknemer?
Het betreft hier wel degelijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werkgever zal je je medewerkers moeten ondersteunen en meepakken in dit verhaal. Als werknemer kan je niet meer ‘terugvallen’ op je basisdiploma. In de toekomst zal dit een startdocument in je loopbaan zijn maar als werknemer dien je er zorg voor te dragen dat je je steeds verder ontwikkelt (lees meer competenties verwerft).
Hoe begeleidt Hura je doorheen deze ingrijpende veranderingen?
Als werkgever
Welke zijn voor uw organisatie de competenties van de toekomst? Dit hangt af van je bedrijfsvisie en strategie en de veranderingen die daarmee op korte of langere termijn gepaard gaan.
In assessment en developmentcenters maken we daarom samen met de opdrachtgever een ruime analyse van het competentieprofiel, waarbij we peilen naar competenties belangrijk voor de functie én competenties die de inzetbaarheid op lange termijn waarborgen. Deze oefening is voor elke organisatie verschillend. Algemeen merken we zeker dat competenties zoals leerbereidheid, flexibiliteit, digitale en IT vaardigheden, zelfsturing en ownership in vele organisaties aan de orde zijn.
Organisaties veranderen in een snel tempo, hoe zorg je ervoor dat ‘iedereen mee is’ en op elk ogenblik een toegevoegde waarde levert? Dit is een heikele kwestie wanneer investeringen in ontwikkeling van medewerkers ontbreken. Ook hier is je toekomstvisie over je organisatie een belangrijk leidraad om medewerkers doelgericht te coachen en op te leiden.
Elke opleiding of coaching is voor Hura dan ook maatwerk waarbij we vertrekken van duidelijke ontwikkelingsdoelstellingen die we na elk traject evalueren.
Aandacht voor de loopbaan van je medewerkers brengt op! Door dit thema bespreekbaar te maken, bv. via loopbaangesprekken of loopbaancoaching, zal je medewerkers prikkelen om na te denken over hun competenties en hoe ze deze verder kunnen ontwikkelen en toekomstgericht inzetten in uw organisatie.
Nieuwsgierig hoe Hura dit concreet aanpakt? Lees er meer over in onze talrijke cases en getuigenissen.
Als werknemer
Vooreerst kan je via het systeem van loopbaancheques voor 40 euro genieten van 4 uur individuele loopbaanbegeleiding. Je ontdekt welke je sterke competenties zijn en hoe deze zich weerspiegelen in je huidige job. Samen met de loopbaancoach werk je aan die competentie(s) die u wendbaar en meer inzetbaar maken. Loopbaanbegeleiding is een enorme meerwaarde in elke situatie, en niet enkel als je vast zit in je huidige job. Hura is een erkende partner van VDAB en beschikt over professionele loopbaancoaches.
Na een ontslag kan je beroep doen op outplacement. Gedurende dit begeleidingstraject inventariseren en valideren we je verworven competenties. Via een gerichte coaching gebaseerd op de loopbaancompetenties (zie tip hoger) zorgen we ervoor dat je een nieuwe job te pakken krijgt in een arbeidsomgeving die passend is voor jou en waar je met veel goesting je talenten kan inzetten.
Een mooi en recent voorbeeld inzake begeleiding is het relaas van Ben: “Na een lange en intensieve carrière in de financiële wereld was het vat helemaal af. Ik was 53 jaar en had een grote nood om mij te heroriënteren. Zo ben ik bij Hura terecht gekomen”. Ben startte uiteindelijk een traject voor outplacement. “Ik was zoekende en had nog niet meteen zin een nieuwe job. Maar de mensen van Hura deden me terug geloven in mezelf. Ik voelde letterlijk de krachten en de goesting terugkomen”, aldus Ben. “In het voorgestelde profiel dat uit de verschillende coachings kwam, kon ik mij volledig vinden, voor de volle 100%. Als orgelpunt stelden ze mij een vacature voor die echt op mijn lijf geschreven was.”
Lees hier de volledige getuigenis van Ben Peeters.