Bart Horsten uit Oud-Turnhout verblijft momenteel Horsten International uit Oud-Turnhout helpt bedrijven, in het bijzonder KMO’s, bij het zakendoen met China. “Als er één groeimarkt in de wereld is, dan is het zeker China”, zegt Horsten. “Het land zal binnen een tiental jaar de Verenigde Staten voorbijsteken als grootste economie ter wereld. De middenklasse in China bestaat nu al uit enkele honderden miljoenen Chinezen, en ze groeit jaarlijks nog met minstens tien procent. Dus dat betekent dat er elk jaar een markt ter grootte van de Benelux bijkomt.”
Bart en Wim Horsten zetten met Horsten International de activiteiten van hun vader, wijlen Joos Horsten, verder. Hij was de man achter de succesvolle Chinese joint venture van Janssen Pharmaceutica. Ze werken samen met zes Chinese collega’s vanuit kantoren in Oud-Turnhout, Hong Kong en China.
Sinds de crisis in Europa is de interesse in China als mogelijke afzetmarkt enorm toegenomen. Veel Belgische bedrijven kijken met argusogen naar wat er in China gebeurt en willen een deel van de koek. “Ik denk dat er weinig Kempense bedrijven zijn die internationaal actief zijn, waar het thema ‘China’ nog niet op de Raad van Bestuur besproken is. Dat kan in verschillende hoedanigheden zijn: als potentiële exportmarkt, potentiële bedreiging, bron van grondstoffen of afgewerkte producten, enzovoort.”
Maar het blijkt toch nog altijd enorm moeilijk voor Belgische bedrijven om die dromen in daden om te zetten, zeker in China. Buiten de klassieke problemen die er overal zijn bij export, levert China volgens Horsten af en toe nog extra problemen. “De complexiteit en grootte van het land wordt vaak onderschat. China is niet één land, maar eerder een continent, met ongelooflijke regionale verschillen en marktomstandigheden. Veel zakenmensen denken dat, als ze een paar keer naar China reizen, ze het land al kennen.” Na vijftien jaar zakendoen in en met China, blijft het land en de cultuur van zakendoen Horsten nog regelmatig verbazen. “Hoe modern en professioneel China op het eerste zicht ook mag lijken, onder die artificiële toplaag schuilt nog altijd een enorm kluwen van relaties, politieke inmenging, enzovoort. In Westerse kringen wordt dat dikwijls als corruptie gedefinieerd, maar in China is het de normale gang van zaken.”
In Gazet van Antwerpen – editie Kempen besteedt de rubriek Made in Kempen maandag heel wat aandacht aan de buitenlandse avonturen van Kempense bedrijven.