Toen de huidige eigenaars van het gebouw beslisten het op de markt te brengen, waren er mensen die vreesden dat het zoveelste grootschalige woonproject de karakteristieke woning zou gaan vervangen. “We hadden veel liever gezien dat het pand de ontmoetingsplaats zou blijven die het decennialang is geweest”, vertelt Mark Bellens.
Van de eigenaars kregen Mark Bellens en enkele mensen die op dezelfde lijn zaten de kans om een project uit te werken. “Kopen en verbouwen kost uiteraard geld. We zijn dan op zoek gegaan naar mensen die bereid waren om 10.000 euro te investeren. Hierdoor worden ze aandeelhouder van een op te richten vennootschap die het pand zal aankopen, verbouwen en beheren.”
77 investeerders
De zoektocht verliep niet altijd even vlot, maar vandaag hebben al zeventig mensen hun deelname toegezegd. “Volgens het businessplan dat werd opgemaakt hebben we 77 investeerders nodig”, verklapt Bellens. “We hopen die laatste zeven zo snel mogelijk te vinden, want het is de bedoeling om de verkoop nog dit jaar af te ronden. Met 77 investeerders zal er ook voldoende marge zijn om naar de bank te stappen voor bijkomende kredieten.”
Ondertussen hebben ook de toekomstplannen meer vorm gekregen. “Het witstenen gebouw dat op zich niet zo mooi is, wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd in een stijl die aansluit bij het hoekgebouw. Het nieuwe deel wordt een café met terras in de tuin aan de achterkant. Voor het hoekpand denken we na restauratie aan een restaurant. Het moet evenwel een zeer toegankelijke eetgelegenheid worden, geen sterren-toestanden.”
Huishouden
De nieuwe naam komt er op vraag van de huidige eigenaars. Eerst werd gedacht aan Het Huis, maar dat was niet voldoende. Uiteindelijk werd gekozen voor Het Huishouden. “We willen dit waardevolle gebouw niet alleen fysiek bewaren, maar ook de geschiedenis en het erfgoed dat het vertegenwoordigt”, zeggen de initiatiefnemers. “Door het woord ‘houden’ in onze naam te verwerken, benadrukken we onze toewijding aan behoud en respect voor het verleden.”
En daar blijft het niet bij. “Een huishouden is een groep mensen die samen leven en een thuis delen. Dit is precies wat we nastreven: een gemeenschap creëren waar verbondenheid en huiselijkheid centraal staan. Een plek waar iedereen zich welkom voelt en waar nieuwe herinneringen worden gemaakt. De naam straalt warmte uit en nodigt uit tot samenkomen, iets wat zowel vertrouwd als uitnodigend klinkt.”
Oude bakkerij
De geschiedenis van wat nog even Huis Draulans is gaat zo’n 150 jaar terug. Volgens de archieven werd het opgebouwd in 1871 en uitgebaat als een bakkerij. Later werd er een uitgebreider gamma aan levensmiddelen verkocht. Door de opkomst van grotere voedingswinkels op hetzelfde plein raakte te winkel in onbruik en deed het pand voornamelijk dienst als woonhuis. De naam verwijst naar architect en landmeter Fons Draulans die in de jaren vijftig het merendeel van de Olense huizen tekende.
In de jaren zeventig van vorige eeuw deed het gebouw ook dienst als dokterspraktijk van de startende arts Piet Bouquillon. Een hardnekkige dorpslegende beweert dat ook de uittredende burgemeester van Olen Seppe Bouquillon en zoon van Piet in het huis Draulans zou geboren zijn.