De coronacrisis heeft liefst één op de drie Vlamingen gestimuleerd om hun huis een grote make-over te geven, zo blijkt uit een recent onderzoek van iVox bij 1.000 Vlaamse woningeigenaars, in opdracht van Hillewaere. Gemiddeld spenderen ze 17.539 euro aan een nieuwe badkamer, keuken en nieuw interieur. Ook de buitenruimtes krijgen serieus meer aandacht. Vorig jaar alleen al werden in ons land een recordaantal van 4.050 zwembaden aangelegd, dit jaar verwachten de aannemers er minstens evenveel aan te leggen. Zo’n zwembad kost gemiddeld tussen de 50.000 en 65.000 euro.
“Het is duidelijk dat de Vlamingen een stevige duit hebben geïnvesteerd in meer comfort en daar nu ook ten volle van genieten”, zegt Leen Verheyen, algemeen directeur Hillewaere Verzekeringen. “Velen vergeten echter tezelfdertijd ook hun brandverzekering aan te passen. Uit onze analyse blijkt dat ongeveer één op de vijf woningen vandaag onderverzekerd is. En dat is toch risicovol. Als er zich schade voordoet, dreigt u zo voor onaangename financiële verrassingen te staan.”
Hillewaere start daarom een sensibiliseringsactie waarbij het de Vlamingen wijst op het belang van het up-to-date houden van je woningverzekering na verbouwingen. Maar ook voldoende rookmelders plaatsen, geen overvolle verdeelstekkers gebruiken, apparaten stofvrij houden en niet ‘s nachts apparatuur opladen, zijn zaken die iets té vaak vergeten worden, zo luidt het.
“Wie er voor wil zorgen dat na een geval van schade de expertise vlot verloopt, maakt best regelmatig eens een foto van de meest waardevolle bezittingen binnen en buiten. Overzichtsbeelden van een buitenruimte, tuin en kamers zijn ook altijd nuttig. Met zulke foto’s is er gemakkelijker bewijs dat er bijvoorbeeld een waardevol schilderij aan de muur hing. Aankoopbewijzen zijn er natuurlijk ook steeds. Maar vaak worden die niet bijgehouden, of gaan ze zelf verloren in de schade.”
Niemand is verplicht om een brandpolis te nemen, maar de meeste banken verplichten bij het afsluiten van een woninglening hun klanten wel om er een af te sluiten. Dat is begrijpelijk, aangezien een bank evenzeer financieel schade kan lijden wanneer er iets met de woning zou mislopen.
Hillewaere merkt tot slot ook op dat één op de tien woningen oververzekerd is. Ook deze huiseigenaars hebben er baat bij om regelmatig hun administratie op orde te brengen.