“Toen speculaaspasta in 2007 op het TV-programma ‘De Bedenkers’ kwam, heb ik 2 of 3 verschillende receptjes geprobeerd en ben met het resultaat meteen naar ons vake gereden”, zegt dochter Sarah. Bakker Jan was een grote snoeper, dus met alle zoetigheid kon je hem tevreden maken. “Maar zijn gezicht zei genoeg toen hij van mijn probeersels proefde, en we hebben het plan dan maar terug veilig opgeborgen. Dat plan kwam 13 jaar later pas weer terug boven, begin februari.
“Op een maandag kreeg ik telefoon van Sabine van Paschka. Voor een klant hebben ze een speculaaspasta ontwikkeld. Dat proces heeft twee jaar geduurd, voordat alles op punt stond. Bijzonder complex dus. Geen wonder dat mijn eerste poging dan ook geen succes was”, glimlacht Sarah. “Sabine vroeg me of wij misschien geen interesse hadden om van onze speculaas een speculaaspasta te maken. Ik was meteen overtuigd, maar moest natuurlijk het idee nog aan mijn ouders verkocht krijgen.”
Staf en Monique hadden er in het begin zo hun twijfels bij. “Onze klanten zijn vrij traditioneel en kiezen dan ook vaak voor dezelfde gekende producten. We dachten ook dat zo’n speculaaspasta alleen iets is voor jonge mensen. Bij Paschka zorgden ze voor een kleine test-run van enkele potten. “Die hebben we in kleine potjes verdeeld, met onze klanten meegegeven en gevraagd om ons feedback te bezorgen. De reacties waren bijzonder positief, zowel bij jong als oud”, voegt Staf Hufkens eraan toe.
De knoop was dus snel doorgehakt, en dan kwamen de voorbereidende werken, zoals labels maken en de productie inplannen bij Paschka. “We kregen de afgelopen weken bijzonder veel vraag naar de speculaaspasta. Dus we zijn blij dat we kunnen beginnen aftellen”, lacht Monique.
En om de lancering van hun nieuw product te vieren, hebben ze bij Heyns een leuke actie bedacht. Tijdens het lanceringsweekend van 15, 16 en 17 april krijgen de klanten een gratis speculaaspasta-cupcake bij elke pot speculaaspasta. De enige voorwaarde is dat je jouw potten moet reserveren voor 14 april via een online formulier op de website van Speculaasje. “De reservatie is nodig zodat we weten hoeveel cupcakes we ongeveer moeten bakken. We willen er natuurlijk niet te weinig hebben, maar een hele berg over hebben zou natuurlijk ook jammer zijn”, luidt het bij Heyns. “We kijken alvast enthousiast uit naar ons lanceringsweekend.”