Gust Dierckx is een ondernemer die gerust een laatbloeier genoemd kan worden. Op zijn 30ste nam hij afscheid van zijn baan bij Peeters-Govers en stortte zich volledig op de IT-wereld. Sindsdien is hij dag en nacht bezig met IT en beveiliging. “Ondernemen en mensen kansen geven, daar kom ik nog elke dag graag mijn bed voor uit.”
“Ik kom uit een gezin van kleine zelfstandigen,” vertelt Dierckx. “Mijn ouders hadden een leghennenbedrijf. Zelf ben ik van kindsbeen af gefascineerd door techniek, wat later resulteerde in een liefde voor oldtimers. In tegenstelling tot de security-business, waar ik altijd het nieuwste van het nieuwste wil, heb ik een voorliefde voor auto’s uit de jaren 60.”
Gust Dierckx kwam professioneel in de IT-sector terecht dankzij een goede vriend die informatica studeerde. “Ik dacht: als ik hier niets mee doe, mis ik de volgende stap in deze sector. Dus ging ik opnieuw studeren. Tien jaar lang volgde ik cursussen en legde ik het ene examen na het andere af. Ondertussen kwamen er kinderen en werkte ik in de telecomsector bij een IT-zaak in Malle en Brussel. Omdat alles in die branche zo snel verandert, was het belangrijk om altijd bij te blijven. Op een gegeven moment explodeerde de telecomsector en wist ik dat het tijd was om iets voor mezelf te beginnen. Terwijl de telecomwereld volledig overschakelde van analoog naar digitaal, bleef het stil in de security-sector. Dat was het moment waarop ik wist dat die sector zou volgen. Dus richtte ik in 2007 DNCS op. We hadden de eerste digitale bewakingscamera’s in België.”
Zonder hangmat
In de daaropvolgende jaren specialiseerde DNCS zich in beveiligings- en netwerkoplossingen, met diensten zoals beveiligingssystemen, camerabewaking, toegangscontrole en netwerkbeheer. Ondanks het goede idee werden Gust Dierckx en zijn bedrijf bijna door de bankencrisis ten val gebracht. “Ik moest toen snel schakelen,” vertelt hij. “Je moet met heel weinig informatie de juiste beslissingen nemen. Dankzij mijn ervaring en het nemen van veel risico’s hebben we het gered. Het was trapezewerk zonder hangmat. Ik moest overleven, er was geen andere keuze. Dat betekende dag en nacht werken.”
Na de bankencrisis kreeg DNCS al snel grote klanten. “Wij veroverden snel terrein omdat IT nog niet was ingeburgerd bij veel security-bedrijven. CEO’s waren niet vertrouwd met het aanstellen van IT’ers in topposities, uit angst de controle te verliezen. Ondertussen bouwde ik bij grote bedrijven een groot netwerk van ambassadeurs op die onze toegevoegde waarde kenden. We hebben nooit echt een salesafdeling gehad, maar ik was dan ook geen enkele avond thuis. Deze periode van intensief werken legde de basis voor het succes van DNCS, dat vandaag bekend staat om zijn innovatieve en betrouwbare beveiligings- en netwerkoplossingen.”
Verkoop TowerEye
Een half jaar geleden verkocht Gust Dierckx zijn succesvolle bedrijf TowerEye aan draadloos internetprovider Citymesh. TowerEye is marktleider in België op het gebied van mobiele beveiligings- en surveillancesystemen voor grote evenementen zoals Tomorrowland en Graspop. Citymesh is de vierde internetprovider in België en beschikt over 5G-technologie. “Dankzij de unieke samenwerking met Tomorrowland waren we wereldwijd actief met TowerEye. Door deze verkoop zijn we nu met DNCS klaar voor het volgende niveau,” aldus Dierckx. “De focus gaat nu weer volledig naar DNCS, want met deze strategische verkoop konden we een solide basis leggen voor de verdere groei en ontwikkeling van zowel DNCS.”
Hoe is de verkoop van TowerEye tot stand gekomen?
“Citymesh Flex en TowerEye waren al partners op de festivals. Het was snel duidelijk dat er een bod zou komen. Toch heb ik het bijna twee jaar afgehouden om de juiste beslissingen te kunnen nemen met het hele team, omdat je ook aan de toekomst van het bedrijf denkt. De keuze voor een alliantie was uiteindelijk logisch. TowerEye is mijn geesteskind, maar als het bedrijf en onze medewerkers kunnen groeien en bloeien door deze samenwerking, dan moet je daarvoor kiezen. Het was een win-winsituatie. Op het moment van de verkoop verzorgden we met TowerEye beveiliging voor honderd festivals per jaar en hadden we vierhonderd masten bij klanten door heel België. Citymesh Flex wil echter Europees marktleider worden. Omdat Citymesh Flex bekendstaat om zijn draadloze technologie op evenementen, bouwterreinen en festivals, zullen zij straks op grote festivals bijna alles draadloos kunnen connecteren of een privaat netwerk aanbieden. Private wifi met 5G-technologie is de toekomst.”
Heb jij nog een rol te spelen bij Citymesh?
“Ja, ik blijf graag ambassadeur van het bedrijf. Ik ben dus nog steeds overal handjes aan het schudden. (lacht) Daarnaast is mijn zoon Brendt aangeworven als manager bij Citymesh.”
Je noemde een volledige focus op DNCS en een belangrijke volgende stap. Dit begint al goed: op vrijdag 27 juli ben je uitgenodigd in Parijs voor de opening van het Belgian House.
“Jazeker. Tijdens de Spelen verzorgt Citymesh Flex, met het vroegere team van TowerEye, de beveiliging van een site van één van de hoofdsponsors van de Spelen. Dankzij onze speciale ervaring met evenementen en de goede contacten die we de afgelopen 25 jaar hebben opgebouwd, krijgen we ook hier de kans om ons werk te doen. Veel mooier kan het niet worden.”
Wat staat er nog aan te komen qua ontwikkeling en uitbreiding van DNCS?
“DNCS heeft sterke focus op innovatie. Technologie is voor ons geen doel op zich. We streven naar oplossingen voor de uitdagingen waar onze klanten van wakker liggen. Een belangrijk project waar we momenteel aan werken, is de oprichting van een Franstalige afdeling van DNCS in Brussel. We zijn op zoek naar een geschikte locatie en tegelijk zijn we al begonnen met de training van Franstalig personeel. Deze training vindt plaats in Gierle, zodat onze nieuwe medewerkers doordrongen worden van onze Kempense bedrijfscultuur. De vraag naar onze diensten is hoog in Brussel en het zuiden van het land. Dagelijks pendelen is niet meer van deze tijd, en we merken dat de taalbarrière vaak een rol speelt bij de verkoop en integratie van onze producten. Dit willen we beter aanpakken. Ik wil benadrukken dat we stevig verankerd blijven in de Kempen.”
“We zijn in Brussel op zoek naar een geschikte locatie en tegelijk zijn we al begonnen met de training van Franstalig personeel. Deze training vindt plaats in Gierle, zodat onze nieuwe medewerkers doordrongen worden van onze Kempense bedrijfscultuur”
Gust Dierckx – DNCS
Hoe kunnen bedrijven hun beveiling up-to-date houden?
In een wereld waar digitale en fysieke dreigingen voortdurend evolueren, is het van cruciaal belang dat bedrijven hun beveiligingsstrategieën up-to-date houden. De recente introductie van de NIS2-richtlijn markeert een belangrijke stap in deze richting. Deze richtlijn stelt striktere eisen aan beveiligingsmaatregelen en incidentrespons, wat bedrijven dwingt om zowel hun digitale als fysieke beveiliging te herzien en te verbeteren. Fysieke beveiligingsmaatregelen zoals toegangscontrole en camerabewaking zijn essentieel voor het waarborgen van IT-security. Toegangscontrole zorgt ervoor dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot gevoelige gebieden, terwijl camerabewaking helpt bij het detecteren en afschrikken van ongeautoriseerde activiteiten. Door deze maatregelen te integreren met geavanceerde IT-beveiligingssystemen, kunnen bedrijven een totaalbenadering van beveiliging realiseren. DNCS is goed gepositioneerd om bedrijven te ondersteunen bij deze beveiligingsoplossingen. Met onze expertise in zowel IT- als fysieke beveiliging, helpen wij organisaties om te voldoen aan de NIS2-eisen en hun algehele beveiligingspositie te versterken. Dat is essentieel in het veranderende dreigingslandschap.”
Zorgen die nieuwe stimulansen voor DNCS ook voor personeelsuitbreiding?
“We willen graag vijftien extra medewerkers aanwerven en dat mag snel gaan, want momenteel moeten klanten die met ons in zee gaan vaak te lang wachten voordat we de klus kunnen klaren. We zoeken zowel gespecialiseerd IT-personeel als handige mensen voor installatie, programmatie, onderhoud en service voor onze bestaande en nieuwe klanten. Het vinden van deze medewerkers is niet gemakkelijk, maar er zijn veel mogelijkheden voor mensen die willen bijdragen aan ons verhaal. We bieden gespecialiseerde opleidingen, de juiste tools en flexibiliteit in dag- en weekplanning. Opleidingen staan centraal bij DNCS.”
Welk profiel moeten die nieuwe medewerkers hebben?
“We zoeken mensen die enthousiast worden van het installeren of configureren van systemen. Flexibiliteit is een must in onze snel veranderende wereld. Onze klanten waarderen teamspelers die correct kunnen werken en goede afspraken respecteren. Een baaldag ligt moeilijk in een bedrijf als DNCS, waar de technische teams elkaar nodig hebben. In ruil bieden wij een full option aan voordelen. Onze uitbreidingsplannen moeten de groeiende vraag van klanten kunnen beantwoorden en de servicekwaliteit te blijven garanderen.”
Wat betekent ondernemen voor jou?
“Als ondernemer wil ik impact creëren. Door ons werk met DNCS geniet ik daar elke dag van. Ik zeg ook tegen onze medewerkers: als je niet gelooft dat je met DNCS dingen kunt veranderen en verbeteren in deze digitale wereld, dan zit je hier niet goed. Opleidingen bij Vlerick en het helpen van jonge ondernemers, bijvoorbeeld bij startups, zijn dingen waar ik geen nee tegen kan zeggen. Ik geloof nog steeds dat we meer mensen nodig hebben die het verschil willen maken in deze wereld, en mijn ervaring kan daarbij helpen. En ja, je moet ook een beetje geluk hebben als je begint met een eigen zaak of de juiste mensen tegenkomt. Ik wil niet alleen mijn eigen bedrijf laten groeien, maar ook anderen inspireren en ondersteunen.”
Wat is het leukste aan een leven als ondernemer?
“Het contact met mensen. De kans om elke dag nieuwe mensen te ontmoeten van wie je veel van kunt leren. Samen met vrienden of familie een pintje drinken in de dorpskroeg bij Chris van Den Eyck in Gierle of met de fietsmaten bij café De Heide in Lichtaart. Meer hoeft het echt niet te zijn om nog jaren bezig te blijven. Mijn job is nog altijd mijn hobby, ik krijg daar energie van, soms zelfs te veel. Met onze Kempense mentaliteit heb ik nooit een nine-to-fivejob gekend. Maar dat is ook niets voor mij.”
“Ik heb al mooie kansen gekregen om in het buitenland te werken en dan koppel ik er vrijwel altijd een paar extra dagen aan vast om samen van te genieten. Gelukkig reist mijn vrouw Diane graag mee. Misschien zullen de kleinkinderen hier wel wat verandering in brengen, maar ik heb geen weken nodig om uit te rusten”
Gust Dierckx – DNCS
Je hebt een succesvol bedrijf uitgebouwd, een zusterbedrijf is al verkocht. Denk je soms aan stoppen en genieten van het leven?
“Nu nog zeker niet. Ik heb nog te veel zin om te ondernemen en ik geniet ook echt van dit leven. Het draait om het combineren van dingen: vol ervoor gaan als je iets wilt bereiken en een voorbeeld zijn in mijn leeftijdscategorie, want we zijn nog veel te jong om niets te doen. De term ‘goed geboerd’ gebruik ik nooit. Ik onderneem liever en geef mensen graag kansen. Ooit zal ik het bedrijf wel overlaten, maar vrijwel zeker aan mensen die nu al bij ons werken. Wat betreft verlof: ik heb al mooie kansen gekregen om in het buitenland te werken en dan koppel ik er vrijwel altijd een paar extra dagen aan vast om samen van te genieten. Gelukkig reist mijn vrouw Diane graag mee. Misschien zullen de kleinkinderen hier wel wat verandering in brengen, maar ik heb geen weken nodig om uit te rusten. Ik hou ervan om elke dag online te zijn en mee te volgen wat er gebeurt in Gierle, samen met een geweldig team van hardwerkende mensen die dezelfde drive hebben. Tijdens de coronaperiode heb ik samen met mijn jongste zoon Sieben ‘Richard en zijn bruur’ opgericht, een horecazaak in onze boerderij in Gierle gericht op de B2B-sector en leuke feestjes. Dus na DNCS word ik misschien wel kelner of sommelier. Wie zal het zeggen?”