Enkele incidenten hebben de wereldwijde productieketen enkele rake klappen uitgedeeld. Zo werd het Suezkanaal een tijdje geblokkeerd door een containerschip, verstoorde een ongemeen strenge winter in Texas de productie van polymeren en zorgde een brand in een Japanse fabriek voor schaarste in halfgeleiders.
“Zowat alle grondstoffen voor de chemische industrie zijn schaars. Er komen grote gaten in de bevoorrading. Er zijn fabrieken voor basischemicaliën dicht voor onderhoud, er zijn er ontploft en er is een heel grote fabriek stukgevroren in Houston. BASF heeft force majeure aangekondigd, net als Huntsman en Covestro. Dat zorgt voor een enorme flessenhals”, aldus Coorevits in het weekblad Trends.
De Ever Given deed door de blokkade van het Suezkanaal een extra duit in het zakje. “De wereldhandel werd tien dagen achteruitgeslagen. Dat zal straks wegen op de Antwerpse haven en het spoor. Dat alles betekent dat onze eindproducten 10 tot 30 procent duurder moeten worden. We rekenen die prijsverhogingen maar met mondjesmaat door aan onze klanten. We kopen gelukkig maar een deeltje van onze grondstoffen aan in het Verre Oosten, door de enorme schaarste ginder aan containers en schepen.”