De Groep De Ceuster heeft een derde productietoren gebouwd voor de aanmaak van meststoffen in Grobbendonk. Het gaat om de productie onder de bekende merknaam DCM. “We beseffen best dat het crisis is”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom De Ceuster “maar we werken verder aan de toekomst van ons bedrijf.”
DCM heeft de reputatie van de Kempen onderhand internationaal uitgedragen. Tot in Zwitserland, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De onderneming groeit onverminderd verder door en tekende in 2012 voor een geschatte omzet van nu al 135 miljoen euro, 10 miljoen euro meer dan in 2011. “We onderkennen ongetwijfeld de gevolgen van de crisis”, zegt Tom De Ceuster “maar voor ons werkt dat in feite positief. Kijk eens, de mensen besparen effectief. Ze gaan minder op reis bv. Maar dan investeren ze wel in hun tuin. Mooi groen, een terrasje, een barbecuestel voor gezellige avonden met vrienden.”
De crisis is voor de Groep De Ceuster dan ook vooral een weerfenomeen. De aanhoudende regen van het voorjaar 2012 en van de afgelopen weken houdt de mensen weg uit hun tuin. Alles ligt er drassig bij en nat. Dan gaan de klanten ook niet naar het gespecialiseerde tuincentrum. Het wordt dus wachten op de lente en de eerste zonnestralen.
De Groep De Ceuster werkt onderhand onder de tweede generatie De Ceuster met Tom en zijn zussen Annelien en Els. (Vader Herman De Ceuster spitst zich van zijn kant nog altijd toe toe op de firma Grondontsmettingen De Ceuster in Sint Katelijne Waver. Vader Herman startte het bedrijf destijds op in 1966.) De groep overkoepelt ondertussen DCM zelf, de productiemaatschappij van oa. organische meststoffen, bodemverbeteraars, potgrond, graszoden, vijverproducten enz. De divisie environmental care is ondergebracht in de firma Edialux in Bornem. Edialux spitst zich toe op oa. bestrijdingsmiddelen bv. De derde poot onder de groep, Belcofi is actief is op het vlak van stallenbouw en moderne technieken. Belcofi bouwde onlangs nog een nieuwe opslag- en productiehall in Grobbendonk. Belcofi is gebouwd op een joint venture met een Libanese groep en exporteert voornamelijk naar het Midden-Oosten en Oost-Europa.
De Groep De Ceuster stelt vandaag liefst 400 mensen tewerk. In de onderscheiden buitenlandse filialen werken nog eens 150 man.