De parelwijn Lux van Group Delicious uit Geel heeft op een wedstrijd in Singapore een gouden medaille behaald. Dat biedt Jess Van Weert mogelijkheden voor een verdere internationale expansie van zijn drankengroep.
Van Weert lanceerde eind april 2015 de Lux Sparkling. Een eerste erkenning volgde met een vermelding in de ‘Wijnkoopgids – de 300 Beste Wijnen onder de 10 euro’ van Frank Van der Auwera. Intussen zijn de flessen in meer dan 25 landen verkrijggaar.
Deuren openen
Eerder dit jaar werd de parelwijn voorgesteld op Foodex in Japan, deze keer gebeurde dat in een competitie van de Singapore Newspaper voor wijnen, bieren en spirits. Een jury van aankopers, journalisten en drankspecialisten bekroonde Lux met een gouden medaille. “De resultaten worden wereldwijd gedeeld”, zegt Jess Van Weert, de chef-kok die de wijn ontwikkelde. “Het opent deuren naar nieuwe samenwerkingen. Zo hebben we een akkoord met een keten die 500 winkels omvat.”
Lux wordt niet als cava maar als bubbel uit Penedès (Spanje) gecommercialiseerd. “Ik volg niet alle regels van de cav reglementering”, aldus nog Van Weert. Hij gebruikt onder meer Gewürtztraminer in de mix, een druif die niet is toegelaten in een officiële cava. “Bovendien wordt onze wijn ook via een andere techniek gemaakt dan een traditionele cava. We gebruiken de methode Charmat, een snelle en efficiënte om een mousserende wijn te produceren. Zo blijven de natuurlijke eigenschappen van de druif gewaarborgd.”