Foto Joren De Weerdt

Gloednieuw centrum rond radioactiviteit geopend in Dessel

DESSEL, MOL - Niras, verantwoordelijk voor het beheer van radioactief afval, heeft in Dessel officieel de deuren geopend van Tabloo. In dit bezoekerscentrum kan je op een interactieve manier kennismaken met radioactiviteit.

Beide voogdijministers van Niras, minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en minister van Energie Tinne Van der Straeten, waren aanwezig bij de opening. Tabloo hoopt in de toekomst 40.000 toeristen per jaar aan te trekken. Over enkele jaren zal op de site van Tabloo een bergingsinstallatie in gebruik worden genomen van laag- en middelactief afval.

“Dit is een Belgische primeur”, vertelt directeur-generaal van Niras, Marc Demarche. “We zijn erin geslaagd hier een maatschappelijk draagvlak voor te vinden. Ons land neemt met dit participatieve model een pioniers- en voorbeeldrol op zich in het beheer van radioactief afval, want verschillende landen nemen ons model nu over.”

Nieuwe bergingsinstallatie

Voorlopig wordt het afval nog opgeslagen in speciale gebouwen van Belgoprocess, een dochteronderneming van Niras. Reeds in 1998 begon de zoektocht naar een nieuwe locatie en besliste de federale regering dat het een participatief traject moest worden.

In 2006 besliste de regering dat de bergingsinstallatie in Dessel zou komen. Dessel en Mol werkten als partners samen met Niras het bergingsproject uit. Dessel deed dat onder de noemer Stora, Mol onder de noemer Mona.

 

Belgoprocess in Dessel. Foto Belga

Jef Verrees, de voorzitter van Mona, ziet evenwel enkele serieuze uitdagingen. “Er is nog altijd geen bouwvergunning voor de berging van het kortlevend categorie A-afval. Na tien jaar pallaveren, en meer dan 300 vragen die Niras heeft opgelost voor het FANC, zijn we nog altijd bezig met de zoektocht naar die vergunning”, zegt Verrees.

“Het wordt tijd dat men een beslissing gaat nemen op korte termijn zodat Niras geen installatie moet bouwen voor tijdelijke opslag. Want 40 jaar, is dat nog tijdelijk?” Daarnaast vreest Verrees ook het B- en C-afval dat in de toekomst naar Dessel en Mol zal komen. “Daarvoor is nog geen enkel wettelijk kader, en het wordt hoog tijd dat dat er gaat komen.”

Delicaat project

Volgens minister Van der Straeten zullen de komende jaren cruciaal worden. “Na de sluiting van de kerncentrales wordt het beheer van kernafval het langste, duurste en meest delicate project dat ons land ooit heeft gekend.”

Minister Dermagne vult aan: “Het beheer van dit afval is niet louter een technische kwestie, het is een maatschappelijk issue dat ons allen aanbelangt. We zullen het afval nog tienduizenden jaren moeten beheren. Het is belangrijk dat de bevolking daarover transparant wordt geïnformeerd.”

Tentoonstelling

Voor de gemeentes Mol en Dessel mocht de bergingssite er komen op voorwaarde dat er ook een informatiecentrum kwam. Daar kan iedereen iets bijleren over de positieve toepassingen van radioactiviteit, zoals toepassingen in de landbouw of de geneeskunde. De vaste tentoonstelling werd ook samengesteld in samenwerking met lokale vrijwilligers.