De gemeenteraad van Mol keurde maandag de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Daarmee liggen ook de budgetten voor 2022 vast. De coronacrisis is de reden van de bijsturing van het meerjarenplan.
“Het spreekt voor zich dat corona een enorme impact blijft hebben op onze gemeentefinanciën”, zegt schepen van financiën André Verbeke (N-VA). “Zo liggen onze inkomsten een stuk lager, terwijl onze uitgaven stijgen. Zo vermindert Fluvius de dividenden voor alle gemeenten en we verwachten volgend jaar ook minder inkomsten via belastingen. De fors oplopende inflatie heeft ook grote effecten op onze werknemerslonen en de energiefacturen.”
Door de gevolgen van de coronapandemie verschuift de gemeente een aantal grote investeringsprojecten noodgedwongen in de tijd. Dat is onder meer het geval voor de kunstencampus op site De Zwaan. “Dat project ligt zeker niet stil, want er worden momenteel nog plannen voor uitgewerkt”, vertelt Verbeke. “Maar de timing verschuift wel. Ondanks de crisis blijven we de komende jaren fors investeren, al volgen de meeste investeringsprojecten een trager ritme.”
Zo zijn er naast het structurele onderhoud, vernieuwing en aanleg van wegen, fietspaden en voetpaden (6,24 miljoen euro) nog belangrijke investeringen gepland voor de komende jaren. Het gaat onder meer om de uitbouw van de dienstverlening op welzijnssite Ten Hove (4,75 miljoen euro), de uitbreiding van de school in Heidehuizen tot een volwaardige school (3,3 miljoen euro), riolerings- en wegenwerken in de Sint-Apollonialaan (2,24 miljoen euro) en de zone Centrum-West (2,06 miljoen euro).
Verder nog de renovatie van ’t Getouw (1,2 miljoen euro), de aanleg van gescheiden fietspaden op de N136 tussen de baileybruggen en Postel (1,91 miljoen euro, start ten vroegste in 2023, afhankelijk van de vereiste grondinnames), de renovatie van oud-gemeentehuis met nieuw toeristisch onthaalcentrum (1,67 miljoen euro) en de sanering van de gronden op sportsite Donk (1,25 miljoen euro voor periode 2022-2024).