strativeg

Geelse groentenbladerdeeg wint nationale innovatiewedstrijd

Een studententeam van de Technologiecampus van KU Leuven in Geel heeft de Food At Work Ecotrophelia Award gewonnen. Dat is een jaarlijkse prestigieuze innovatiewedstrijd van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. De studenten ontwikkelden een bladerdeeg die 30% groenten bevat.

“Gezondheid en een evenwichtige voeding staan duidelijk hoog op de agenda van jongeren. We merken dit jaar een opvallende trend in de producten die jongeren ontwikkelden: vaak proberen ze plantaardige producten – fruit, groenten, zeewier of noten – op een originele manier te verwerken in producten waar je die misschien niet verwacht”, aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. “Daarnaast zien we ook de duurzaamheidstrend zich voortzetten. Circulair ondernemen is steeds meer de norm. Ze verwerken bijvoorbeeld restproducten, die vroeger naar veevoeding gingen, nu in nieuwe producten die we binnenkort misschien in de winkel terugvinden.”

Treffend voorbeeld
Het winnende product StratiVeg vanuit de Geelse campus van KU Leuven is daar een treffend voorbeeld van. “We gebruikten voor onze bladerdeeg misvormde en klasse 2-groenten die nooit in de supermarkt zouden terechtkomen”, zegt Jasmien Debondt namens het winnende team, dat verder bestaat uit Lore Mennes, Wiebe Saerens, Achille Thys en Lotte De Vrindt.

Hun bladerdeeg met 30% groenten bevat minder vetten dan een traditionele bladerdeeg en is een bron van vezels. “We ontwikkelden intussen 3 smaken: bloemkool-broccoli, rode en hete peper met wortel en pompoen-pastinaak-tomaat. De bedoeling is dat de bladerdeeg als dusdanig in de winkel terechtkomt waarna de consument er een quiche, worstenbroodjes of hapjes mee kan maken.”

Voor de ontwikkeling kregen de studenten hulp van de bakkersopleiding van Kogeka in Geel en het bedrijf Griffith uit Herentals. “Het bedrijf heeft ons vooral geholpen bij de ontwikkeling van het idee en het hele verdere proces opgevolgd.”

In oktober mogen de Geelse universiteitsstudenten met hun groentenbladerdeeg naar de Europese finale in Keulen.