Prijskoe Veeprijskamp – 2018 07 (36)

Geels melkveebedrijf heeft eerste “Sterkoe” van Vlaanderen

GEEL – Het melkveebedrijf van Marcel Heylen, ook bekend onder de naam Keur Holsteins, mag zich de trotse bezitter noemen van de eerste sterkoe in Vlaanderen. Het gaat om een koe die volgens de vakvereniging voor veehouders op een uitzonderlijke wijze voldoet aan alle vereisten.

 

Keur Qase is de koe die de eer heeft om de allereerste sterkoe te zijn in Vlaanderen. Dat is een titel uitgereikt door CRV, die een fusie is van Vlaamse en Nederlandse verenigingen voor rundveeverbetering. Sinds de fusie in 2001 worden ook in Vlaanderen de Nederlandse normen toepast. Voor het eerst krijgt nu een dier in Vlaanderen de titel van sterkoe, zowat de hoogste eer. Ook Nederland, waar de veestapel nog veel groter is, telt maar een zestal sterkoeien.

Meer dan 100.000 liter melk

Om voor dit “predikaat” in aanmerking te komen worden door CRV (Coöperatie RundveeVerbetering) hoge eisen gesteld op gebied van leeftijd, productie en exterieur (zeg maar: uitzicht).  Met een levensproductie van 141.416 kg melk, resulterende in een vet en eiwitproductie van 11.151 kg en een lactatiewaarde van 105 over 9 lactaties, voldoet Keur Qase aan de gestelde voorwaarden! Op vlak van exterieur kreeg ze op de leeftijd van 14 jaar van de CRV inspecteur nog steeds 89 punten voor algemeen voorkomen.

De titel wordt uitgereikt op basis van de controlegegevens die CRV binnen krijgt. De melkproductie wordt dagelijks doorgegeven en ongeveer elke 10 maanden komt een controleur langs. Zo kreeg Geel de eerste sterkoe in haar rangen. “Het is fantastisch dat ons na een carrière van 35 jaar, met steeds een enorme passie en liefde voor de fokkerij, deze ultieme bekroning en beloning te beurt valt”, zegt een enthousiaste Marcel Heylen. ““Het is een eretitel, die afstraalt op heel het bedrijf. De controleur merkte op dat onze koe, ook al is ze nu 14 jaar, er beter uitziet dan sommige koeien van 3-4 jaar, die hij al zag. De titel kan ook een boost geven aan het bedrijf en aan onze verkoop van runderen.”

Mens en dier

De melkveehouder is er zich van bewust dat de erkenning een gedeelde verdienste is van mens en dier. Marcel Heylen: “Het is een wisselwerking, we proberen goed om te gaan met de dieren, maar het is natuurlijk ook wat geluk hebben met hoe goed het dier het uithoudt. Het is hetzelfde als met mensen: de ene is snel op en een andere is ook op hoge leeftijd nog vitaal. 14 jaar is zeker al heel wat voor een koe. Gemiddeld kan je een koe maar 5 jaar inzetten voor melkproductie.”