Borit NV uit Geel produceert componenten voor brandstofcellen, elektrolysetoepassingen, warmtewisselaars en temperatuurcontrole systemen. Haar concurrentieel voordeel is een unieke zelf-ontwikkelde hydroforming technologie, waarbij plaatstaal onder waterdruk heel precies en tot heel complexe vormen bewerkt kan worden.
Luc Wanten, gedelegeerd bestuurder, vertelt hoe Borit actief in Japan aan Business Development doet. Brandstofcellen, die elektriciteit en warmte produceren uit waterstof en zuurstofgas, worden in Japan ingezet om woningen van elektriciteit, warm water en verwarming te voorzien én vooral te verzekeren. Ze kennen een snelle groei in antwoord op het tekort aan elektriciteit dat in Japan dreigt na de Fukushima ramp.
Brandstofcellen vormen ook een antwoord op het probleem van de beperkte actieradius van elektrische wagens en kunnen ook gebruikt worden om de door windmolenparken en zonnepanelen teveel geproduceerde stroom tijdelijk om te zetten in waterstof. Dat laatste wordt nu in Duitsland grootschalig uitgetest. Technologieën die pas over enkele jaren zullen doorbreken, maar ook technologieën waarvan Borit hoopt maximaal te kunnen profiteren dankzij haar snelle marktpenetratie nu. Verder is Borit vandaag actief met oplossingen voor de koeling van elektrische wagens en complexe warmtewisselaars in het algemeen.
Om meer toegevoegde waarde te kunnen leveren en capteren wil het bedrijf ook de sprong maken van componenten naar half-fabrikaten. Daartoe worden belangrijke investeringen gepland in het verder uitbouwen van de productie in Geel.
Borit NV is een spinoff van OCAS (Onderzoekscentrum staal). Het bedrijf werd opgericht in 2010, met als belangrijkste aandeelhouders FinIndus (Vlaamse overheid) en Arcelor Mittal. Vorig jaar groeide de omzet met maar liefst 45%. Meer dan tachtig percent van die omzet komt uit het buitenland, waarvan de helft uit Noord-Amerika, waar het bedrijf een eigen vestiging heeft in Cleveland, Ohio.