CO2-huisjes

Gebruikte fruitkratjes worden CO2-huisjes en waterafdekkingen voor zonnepanelen

De bedrijven Special Fruit uit Meer (Hoogstraten), Connectum NV en Clics, allebei in Wuustwezel gevestigd, slaan de handen in elkaar om gebruikte fruitkratjes om te bouwen tot materiaal voor CO2-huisjes en waterafdekkingen om zonnepanelen op te plaatsen.

Special Fruit bezorgt gebruikte avocado- en bessenkratten aan Connectum dat deze verpakkingen vermaalt tot kunststofgranulaten voor het maken van educatief speelgoed, afdekkingen van waterbassins en nu ook CO2-huisjes. Deze huisjes zijn goedgekeurd door het VITO. De huisjes meten de CO2 in een ruimte en worden oranje en rood als de luchtkwaliteit vermindert. De huisjes worden voornamelijk door scholen aangekocht omwille van hun gebruiksvriendelijkheid.

Oprichter van Special Fruit François Maes: “Wij leveren de nodige inspanningen om de kwaliteit van gerecycleerde kunststof te verhogen. Door het hergebruik van onze voedselverpakkingen en de samenwerking met Connectum leveren wij als bedrijf een bijdrage aan een duurzamere maatschappij. Wij hebben de ambitie om tegen 2030 minstens 50 procent in gerecycleerde materialen te werken”.

Connectum NV ontwikkelt sinds 2021 slimme oplossingen voor duurzaam energie- en waterbeheer. Er worden duurzame en educatieve CLICS-bouwblokjes gemaakt uit gerecycleerd plastic verpakkingen. Deze Clics hebben dus een lage CO2-voetafdruk.

Hedwig Van Roy van Connectum ontwierp Clicfloats die worden gebruikt om waterbassins af te dekken. Hij ontwierp eveneens ICOS, drijvende 20-hoeks afdektegels die omdraaien als een vogel tracht erop te gaan zitten. Zowel de Clicfloats als de ICOS kunnen worden gebruikt om zonnepanelen op waterbassins te leggen.