Galea Craft Beers Foto: Koen Fasseur

Galea Craft Beers pakt uit met eerste alcoholvrije stout in ons land en met eigen koffieblend

KALMTHOUT - Giovanni Christis (32) van Galea Craft Beers zet met Holy Roasty de eerste alcoholvrije stout in de Belgische markt. De hobbybrouwer uit Heide creëerde de voorbije vijf jaar al vijftig bieren. De primeur met deze stout leidde hem ook naar de ontwikkeling van een eigen koffieblend.

 

 

 

Giovanni Christis is helemaal weg van bier. Op zijn nieuwe creatie Holy Roasty is hij best fier, omdat het de eerste alcoholvrije stout is in ons land. De alcoholvrije bieren zitten in de lift en dat motiveerde hem om op zoek te gaan naar een donker alcoholvrij bier.

“De meeste alcoholvrije bieren zijn blond en hebben meestal een sterke nasmaak van wort. Dat is eigenlijk het suikerwater dat ontstaat bij het brouwen. Om die zoete smaak te maskeren, wordt extra hop toegevoegd”, legt Giovanni Christis uit. “Voor deze alcoholvrije stout is dat zeker niet nodig, omdat ik bij de creatie veel geroosterde en gekarameliseerde mout gebruik. Dan krijg je vanzelf die erg donkere kleur, die zo typisch is voor stout. Ik heb er ook koffie- en cacaobonen in verwerkt.”

Guinness

Als kenner weet Giovanni Christis dat stout een nichebier is. “Toch zijn er aardig wat stoutdrinkers. Als ik op een beurs bezoekers een stout aanbied, krijg ik vaak te horen dat ze niet houden van Guinness. Wanneer ze dan toch proeven zijn ze meestal verbaasd. De stoutsmaak verrast hen.”

Ondertussen is de Holy Roasty al te koop op heel wat plaatsen in de Kempen en West-Vlaanderen. Ook in het Antwerpse zijn er diverse verkooppunten. “Ik ben volop bezig om aan al mijn klanten een voorraadje te leveren. Op de website vinden de mensen een overzicht van alle verkooppunten.”

 

Bier en koffie

Giovanni Christis zet niet alleen zijn alcoholvrije stout in de markt, maar ook een eigen koffieblend. “Bier en koffie gaan hand in hand, zeker wanneer je stout of andere donkere bieren maakt. In deze stout werk ik ook met koffie. Meer zelfs, dankzij deze stout leerde ik de smaak van koffie appreciëren. Eerst dronk ik bier en pas daarna koffie. Dat bracht me op het idee om een eigen koffieblend te maken. Die bestaat uit koffiebonen uit Brazilië, Malawi en El Salvador. De blend wordt verpakt in zakjes van 250 gr.

Info: www.galeacraftbeers.be