De grootouders van Gunter Potters openden 66 jaar geleden café Schuttershof. Hij en Ann namen dertig jaar geleden het café over van Gunters tante. Het koppel liet enkele maanden geleden weten dat ze eind februari stoppen, maar hadden toen nog geen overnemer.
“In de periode dat Toerisme Merksplas de jaarlijkse kerstwandelingen organiseerde, hadden we een papier aan het raam hangen dat we een nieuwe uitbater zochten”, vertelt Gunter. “Frederik zat hier toen met enkele vrienden en hij sprak me er over aan. Ik zei dat het café uitbaten iets voor hem was, maar hij vond zich te jong. Vier dagen later kreeg ik van hem een mail om elkaar eens te spreken. We kwamen al snel tot een akkoord.”
De 24-jarige Frederik Steenssens werkt al enkele weken mee in het café. “Voordien heb ik vakantiewerk gedaan bij brasserie Oud Hoogstraeten. Dat beviel me wel. Ik voelde dat ik zelf ook een café zou kunnen uitbaten. Al dacht ik dat het op mijn leeftijd niet evident zou zijn met alles wat erbij komt kijken, zeker financieel. Tot je begint te babbelen en blijkt dat er toch van alles kan.”
Eigenheid
De klanten van Schuttershof moeten geen schrik hebben dat er veel gaat veranderen. “Eigenlijk blijft alles zoals het nu is”, legt Frederik uit. “Schuttershof is een volkscafé, en die zijn er tegenwoordig niet veel meer. Het zou jammer zijn als dit stuk geschiedenis van Zondereigen zou verdwijnen. Dat is voor mij een goede reden om de eigenheid van het café te bewaren. Misschien dat ik op termijn sommige dingen iets anders aanpak, maar dat moet de ondervinding leren.” Op donderdag 3 maart staat Frederik voor het eerst als cafébaas achter de toog. “Het is goed dat ik me al wat heb kunnen inwerken. Toch ga ik op 3 maart wellicht het gevoel hebben dat het voortaan voor echt is. Ik begin er in elk geval met volle goesting aan.
Gunter en Ann houden het café nog tot maandag open. “Ik blijf daarna nog een tijdje in Schuttershof werken als personeelslid”, zegt Gunter. “Voor Frederik is het handig dat hij weet dat er een back-up is. Ann gaat aan de slag bij een bakker. We hebben het café dertig jaar graag gedaan. Vorig jaar zijn we allebei 50 jaar geworden. Nu is het tijd om het wat rustiger aan te doen en wat meer te profiteren van het leven.”