Op 1 december gaat het Fietsenatelier uit Mol van start met het project ‘De fiets naar opstap naar werk!’. De betrachting is enerzijds meer mensen met de fiets naar het werk te laten rijden en anderzijds werknemers uit de sociale economie beter te laten doorstromen naar de reguliere economie. Het Fietsenatelier, een sociale werkplaats, zet hiervoor 5 extra doelgroepmedewerkers (laaggeschoolde en langdurige werklozen) en 1 omkaderingspersoneelslid in.
“Nu al hebben we contracten met grote bedrijven in de Kempen die zich kunnen bezighouden met mobiliteitsplannen en dergelijke”, vertelt coördinator Gust Vos van het Fietsenatelier. “KMO’s komen daar niet aan toe, want ze hebben daarvoor geen tijd. Tot hen richten we ons met dit project. We willen die groeperen per regio of per bedrijventerrein. Ze kunnen via ons fietsen ter beschikking krijgen voor het woon-werkverkeer van hun werknemers en we doen dan ook het onderhoud, ook al zijn de fietsen aangekocht bij de lokale fietsenhandelaar.”
Opstap naar werk
“Daarnaast moet het project voor onze mensen een opstap naar werk in de normale economie kunnen betekenen. Wanneer ze in contact komen met mensen in gewone bedrijven, zullen ze merken dat daar soms een heel andere cultuur heerst dan bij ons, dat ze daar ABN moeten praten en dat daar andere afspraken gelden. Zo kunnen ze zich aanpassen aan het gewone arbeidscircuit om er later ook te worden tewerkgesteld.”
Voor het project start het Fietsenatelier een samenwerking met Powergrid, een fietsenhandel gespecialiseerd in e-bikes. “Voor hen verrichten wij de dispatching en hierdoor krijgen doelgroepmedewerkers de kans om ook technische ervaring op te doen in het onderhoud van elektrische fietsen”, aldus nog Gust Vos.