Cultuurhuis de Warande kan terugkijken op een rijk verleden, maar staat voor belangrijke nieuwe uitdagingen. De Antwerp Management School stelde na een grondig begeleidingstraject vast dat dit van de leiding van de Warande nieuwe competenties vereist, die moeilijk nog in één persoon zijn terug te vinden.
Mieke Mermans en Annelies Nagels hebben de Warande de voorbije twee jaar door de coronacrisis geleid. “Ondertussen hebben we een nieuw beleidsplan geschreven”, zegt voorzitter Kathleen Helsen. “Nu starten we een procedure om dat nieuw beleidsplan tegen 1 september op de rails te zetten.”
Nieuwe uitdagingen
De Warande moet volgens Helsen een antwoord bieden op diverse nieuwe uitdagingen. “We willen sterke partnerschappen ontwikkelen om kunst en cultuur in de hele Kempen te brengen. We blijven actief zoeken naar talent en innovatie in de disciplines circus, dans en expo, maar kijken ook naar nieuwe partners om een aanbod rond andere disciplines te creëren.”
De Warande moet niet alles zelf doen, maar een netwerk creëren. “We rekenen op een sterke Kempenreflex om mensen kunst en cultuur te bieden, want corona heeft ons het belang daarvan aangetoond. We willen ook een sterke band tussen kunst, cultuur en natuur, om de eigenheid van de regio te versterken.”
Het beleidsplan legt ook een link tussen kunst, cultuur en gezondheid. “We willen nagaan hoe we doelgericht kunnen werken aan een gezonde en gelukkige regio. Dat willen we bovendien doen in overleg met de ‘buitenwereld’. Participatie wordt belangrijk. Turnhout is veranderd. Die veranderde wereld moeten we beter aanvoelen.”
Witte raaf met roze stippen
Het beleidsplan is ambitieus, en dat vraagt om een andere aanpak. “De witte raaf moet roze stippen hebben”, lacht Peter Sommen. “We gaan die niet vinden via de klassieke vacature. Daarom pakken we het anders aan: een innovatieve overheidsopdracht. We gaan op zoek naar een team dat de leiding op zich neemt en deze opdracht tot een goed einde brengt. Hoeveel mensen dat team telt, speelt geen rol. Maar alle competenties die wij verlangen, moeten wel aanwezig zijn.”
Het is geen interne procedure, maar een Europese overheidsopdracht voor een extern team, dat een opdracht krijgt voor twee jaar, die daarna nog één keer twee jaar kan worden verlengd. Dat is nieuw in de cultuursector. “We hebben er wel ervaring mee in andere overheidssectoren, maar het klopt dat dit voor een cultuurhuis nieuw is. In Gent heeft het Kamerklooster zopas dezelfde procedure opgestart.”
Open cultuurcampus
De provincie Antwerpen heeft de voorbije jaren 35 miljoen euro geïnvesteerd in de Warande. Er zijn ook andere partners, waaronder de stad Turnhout, die er een bibliotheek, het stadsarchief en een fuifzaal heeft. “die campusgedachte willen we versterken”, benadrukt Kathleen Helsen. “We willen de Warande, binnen de grenzen van kunst en cultuur, op een andere manier invullen. Voor wie zich met kunst en cultuur bezighoudt in de Kempen, is het hier te doen.”
Alle informatie over de overheidsopdracht is vanaf volgende week terug te vinden op de website van de provincie Antwerpen. Kandidaten kunnen zich tot 30 maart aanmelden en krijgen daarna nog enkele weken om een dossier uit te werken.