Europese primeur in Geelse berm

Op de meters hoge talud naast een deel van de Geelse ringlaan loopt een Europees proefproject. Het is momenteel de enige plaats in België waar een biologisch afbreekbaar, onkruidwerend doek is aangebracht. “Van Europa mochten we in ons land maar één proefsite gebruiken”, zeggen algemeen directeur Patrick De Saedeleir en Sabine Victor van DS Technical Nonwoven. Geel was er als de kippen bij en kreeg de eer. Het was ook voor ons heel leerrijk, want door de aanleg op deze heel steile helling konden we onze installatieprocedure bijstellen. We hadden zelfs ladders nodig.” De proefzone is er 5700 vierkante meter groot. De beplanting er bovenop is intussen al grotendeels dichtgegroeid.

De Dendermondse firma DS Technical Nonwoven ontwikkelde met Europese financiële steun een speciale mat die als ondergrond voor beplanting wordt gebruikt. Dit doek dekt de bodem af en verhindert dat er ongewenst onkruid opschiet. Uniek is dat de mat zelf volledig uit natuurlijke materialen is opgebouwd en na een aantal jaren compleet tot compost vergaat. “Onkruidmatten zijn al langer op de markt”, zeggen. “Maar die bestaan dikwijls uit plastic en zijn zo schadelijk voor het milieu. Die materialen vergaan niet, maar breken af tot allerlei kleine deeltjes, waardoor de bodem later gesaneerd moet worden.”

“Er zijn ook matten op basis van kokos, jute of hennep, maar die zijn meestal ook versterkt met plastic omdat ze uit zichzelf niet stevig genoeg zijn. Ons onkruiddoek is gefabriceerd uit bioplastic, dat zelf gewonnen wordt uit zetmeel van plantaardig materiaal. De fabricage doen we trouwens met windenergie.”

Het is dan wel een Dendermondse firma, de primeur ligt voor enige tijd in Geel. “We weten dat de matten minstens drie jaar meegaan voor ze zelf tot compost vergaan en zo tot voedselbron voor de planten verworden. Tegen die tijd moet de beplanting helemaal dichtgegroeid zijn. Op die manier komt er geen licht meer door en kan er geen onkruid meer opschieten.” Hoe lang de matten meegaan, hangt af van de voedselrijke bodem, vocht en temperatuur. “Om onze matten onder de verschillende omstandigheden te testen, hebben we intussen ook proefprojecten lopen in onder andere Dublin, Helsinki en de Franse Loirestreek. Zo leerden we ook dat ze vlamvertragend zijn, want vandalen in Dublin probeerden ze vergeefs in brand te steken”, lacht Sabine Victor.