Het LignoValue Pilot is een EFRO-project waarbij VITO, Worley Belgium en PMV betrokken zijn. Hier demonstreren ze technologieën om lignine in een continu proces in bruikbare stukjes te knippen, zodat het in de chemische industrie aromatische verbindingen van fossiele oorsprong zoals fenol en bisfenol, kan vervangen. Fenol en bisfenol kent vele toepassingen in kunstharsen, zowel in de bouw als in transport en in de kunststoffenindustrie, maar is schadelijk voor mens en dier.
Lignine kan als grondstof een duurzaam alternatief zijn. Het is een van de meest voorkomende organische materialen op aarde. De natuur maakt het molecule zelf aan in de celwand van plantencellen. Lignine geeft sterkte en stevigheid aan planten en bomen.
Op dit ogenblik wordt lignine op grote schaal geproduceerd als nevenstroom voor de pulp- en papierindustrie en wordt het meestal verbrand. Als grondstof voor bio-aromaten heeft het echter veel potentieel. Bio-aromaten die zijn afgeleid van lignine hebben voor materiaaltoepassingen belangrijke troeven: een verbeterde krasbestendigheid, anti-bacteriële eigenschappen, een verhoogde UV-bescherming, thermische weerstand enzovoorts.
VITO is een pionier in het onderzoek naar het gebruik van lignine als basisgrondstof voor chemicaliën. Het richtte samen met het Nederlandse TNO het Shared Research Center Biorizon op, dat de commerciële productie van bio-aromaten uit suikers en uit lignine wil mogelijk maken.
De proefinstallatie die in VITO in gebruik is genomen, kan dagelijks meer dan honderd kilo innovatieve bio-aromaten produceren. In samenwerking met materiaalproducenten zoals Kaneka, Kingspan, SBHPP en Ineos worden kleine ligninegebaseerde bouwstenen van innovatieve bio-aromaten geproduceerd, wat bijdraagt aan een verminderde afhankelijkheid van de chemische sector aan fossiele grondstoffen.