Eerste zelfoogstboerderij: lokaal is het nieuwe verhaal

zelfoogstboerderijTim Jacobs en Kathleen Lauwers zijn in Geel-Stelen gestart met een zelfoogstboerderij, De Plantentrekker. Dit voorjaar zaaien ze voor het eerst een perceel van 1,2ha in met groenten, kruiden en fruit. Wie een abonnement neemt, mag het hele jaar door komen oogsten.

“Via het systeem van zelfoogst ervaar je hoe alles groeit en bloeit en eet je met de seizoenen mee”, vertellen de twee. “Bovendien ken je de oorsprong van je voedsel en dankzij de korte keten heb je kraakverse groenten rechtstreeks van het veld op je bord.” Voor de boeren levert het concept een gegarandeerde afzet op. “Op die manier wordt een duurzame voedselproductie voor en door de gemeenschap gecreëerd.”

“Om hiermee te starten volgden Kathleen en ik een biologische landbouwopleiding bij Landwijzer”, vertelt Tim. “We hebben geen ouders die bijvoorbeeld landbouwer zijn en dan wordt het moeilijk om te kunnen starten. Op deze manier lukt het wel.”

Al 65 jaarabonnementen
Sinds september vorig jaar zijn ze bezig met reclame te maken voor hun project. Intussen hebben 65 mensen een jaarabonnement genomen. “Daarmee komen we uit de kosten, maar het doel is richting 150 te gaan zodat we er ook een inkomen uit kunnen halen. De oppervlakte van de grond laat ook dat aantal toe.”

De Plantentrekker is de eerste zelfoogstboerderij in de Kempen die volledig vanuit een privé-initiatief wordt opgestart. De nieuwe Stadsboerderij in Turnhout krijgt binnen zijn concept ook een zelfpluktuin, maar hier biedt de overheid ondersteuning.

Donderdag 5 maart om 19.30 uur houden de Geelse initiatiefnemers een infoavond in zaal Amarillis in Geel (achterkant bibliotheek).