“Geen enkel bier heeft ooit zo diep gelegen”, vertelt Erwin Vermeulen, brouwer en bezieler van Stanneman. “Zestig meter diep onder de zeespiegel, dat is niet niks. Het is balkdonker op die diepte en er is een constante deining van het water. De druk en de zeer constante temperatuur daaronder kunnen de nagisting van het bier beïnvloeden. Binnenkort weten we wat het effect is geweest.”
Stanneman ging in zee met Amphoris, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in sea-aging. Zij hebben het bier nabij Brest in de oceaan gelegd. Het Belgische streekbier werd al voorafgegaan door verschillende champagne-, whiskey- en armagnacmerken. “Amphoris had via-via contact met ons gelegd”, vertelt Joris Van den Bosch, administratief manager van Stanneman. “Een achterneef die bij Sarens werkt, had van Amphoris de vraag gekregen of hij een biermerk kende dat voor dit experiment zou openstaan. Ze wilden een premium bier. ‘Ik ken wel iemand’, zei hij. We kregen de vraag op ons bord en gingen de eerste gesprekken aan. We moesten er even over slapen, want het is zeker geen goedkoop experiment, en we wisten niet of ons bier – dat hergist op fles – bestand was tegen de factoren op de bodem van de oceaan. Maar we zagen het als een grote kans voor een klein merk als het onze. Dus we besloten in het avontuur te duiken.”
De makers van Stanneman besloten om 700 flessen van hun Extra Dubbel naar de bodem van de oceaan te sturen. Hiervoor lieten ze speciaal grote flessen van 75 cl afvullen bij hun vaste partner brouwerij Anders. Daarnaast zijn er ook 700 flessen extra van deze batch gebotteld, die de makers zoals gebruikelijk bovengronds in de loods stockeerden. Hierdoor kunnen proevers binnenkort beide flessen naast elkaar degusteren.
Meer dan een gimmick
De hele operatie vroeg een technische voorbereiding. Bierwetenschapper Tom Mertens, die onder andere de R&D-afdeling van Anders leidt, was direct geprikkeld om zijn schouders onder Stanneman Ocean-aged te zetten. “Onze brouwerij brouwt voor verschillende biermerken, en we hebben onze naam niet gestolen. Zotte vragen maken het voor ons bij Anders ook plezant. Maar het was de eerste keer dat we de vraag kregen om bier voor te bereiden op een jaar lang hergisten op de bodem van de oceaan. We vroegen ons wel af: kan dit technisch en kunnen we ervoor zorgen dat er een kwalitatief goed bier terug naar boven wordt gehaald? Dat was onze uitdaging.”
Het team moest onder andere rekening houden met de druk die de flessen te verduren krijgen. “Een glazen fles kan wel wat doorstaan. Onze bezorgdheid was vooral dat er zeewater in de fles zou geraken, door bijvoorbeeld te weinig druk in de fles zelf. Dat hebben we opgevangen door extra CO2 aan het bier toe te voegen. Nog een bezorgdheid was de gist. Die moet gezond en happy blijven. We weten niet wat het effect van de deining is, en of er nadelige effecten zijn. Voor ons is dobberen op een bootje prettig, maar voor een klein organisme als gist is het Bobbejaanland. Teveel stress zou negatief zijn voor het bier.”
“Nu, er is ooit een onderzoek gevoerd waarbij er gist naar internationaal ruimtestation ISS is gestuurd, dus we wisten wat een gebrek aan zwaartekracht doet. Met dit ocean-aged bier hebben we net de omgekeerde situatie. We hadden dus wel wat uitdagingen die we vooraf moesten uitklaren. Het zou zonde zijn om een slecht bier terug te krijgen. Want dit experiment is veel meer dan een gimmick. Het was technisch gezien best een pittige uitdaging. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat”, aldus Tom Mertens.
Degustatiepakketten
Het moment van de waarheid is stilaan aangebroken. In oktober zijn de flessen uit het water gehaald, schoongemaakt en nabehandeld zodat er geen schimmel ontstaat op de flessen. Ze zijn op dit moment op het transport naar België. “Spannend”, zegt Erwin, “het gaat zeker een stressmoment zijn, als de flessen terug in Herselt zijn en ze voor onze neus staan. Tja, fris en koud is de ideale bewaring voor bier, en we hebben vertrouwen in de wetenschappelijke voorbereiding.”
Stanneman gaat een box samenstellen van 2 flessen Stanneman van 75 cl: eentje dat ocean-aged is en eentje dat zachtjes op het droge heeft mogen hergisten. Zo degusteer je de effecten van deining, druk en duisternis. Voor bierliefhebbers is het ongetwijfeld een speciale ervaring om beide brouwsels te kunnen vergelijken. Via pre-orders en afhaaldagen kunnen mensen hun pakketjes komen afhalen bij Stanneman.
Info: http://www.stanneman.be