Uit het onderzoek van Attentia blijkt een te droge of door stof of rook vervuilde lucht de vaakst gerapporteerde klacht te zijn bij beeldschermwerkers, vaak kantoorbedienden. Een derde heeft er last van. Eén op de vijf ervaart ook een tekort aan frisse lucht.
Een verminderde luchtkwaliteit leidt tot fysieke en mentale ongemakken: een derde van de beeldschermwerkers geeft aan minstens eenmaal per week last te hebben van hoofdpijn of duizeligheid. Ook vermoeide, brandende of waterige ogen tijdens of op het einde van de werkdag zijn een vaak voorkomende klacht. Iets meer dan de helft merkt een verminderde concentratie op.
“Klachten over droge lucht zijn te verklaren door het gebruik van airco in de zomer en verwarming in de winter”, zegt Jens Nobels, preventieadviseur bij Attentia. “Het op temperatuur brengen van de lucht onttrekt vocht, waardoor medewerkers droge lucht ervaren. Anderzijds zien we vooral in nieuwe kantoorgebouwen ook dat de ramen niet meer open kunnen, om de geavanceerde klimatologische systemen niet te storen. Die systemen zorgen in theorie voor meer, betere en gefilterde lucht, maar ze zijn ze niet altijd even goed afgesteld en onderhouden.”
Verplichte risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit
Sinds 2019 zijn verplichtingen rond een goede binnenluchtkwaliteit in werklokalen opgenomen in de wetgeving rond welzijn op het werk. Zo moeten werkgevers een risicoanalyse van de luchtkwaliteit laten uitvoeren, waaruit ook zal blijken welke maatregelen nodig zijn.
Jens Nobels: “Dit kunnen technische maatregelen zijn, zoals de installatie of het beter afstellen en onderhouden van een ventilatiesysteem, maar ook organisatorische maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de plaatsing van printers en kopieerapparaten in een aparte ruimte, de nominale bezettingsgraad van de ruimte niet overschrijden of bureaus anders plaatsen. Het hoeft dus niet altijd over grote of dure ingrepen te gaan.”
Te koud voor de één, te warm voor de ander
De juiste temperatuur blijkt een belangrijk discussiepunt op kantoor te zijn. 9,5% geeft aan de lucht te koud te vinden, 8,6% heeft het net te warm op het werk. Vrouwen (15%) geven veel vaker dan mannen (6%) aan dat ze het te koud vinden.
Jens Nobels: “Vroeger waren gesloten, individuele bureaus de norm, terwijl we vandaag overal open landschapsbureaus terugvinden. Meer mensen zitten dus in één ruimte, wat het moeilijker maakt om tegemoet te komen aan ieders klimatologische wensen.”
Een vrouw is (gemiddeld) het comfortabelst op kantoor bij een temperatuur tussen de 23 en de 24 graden, terwijl voor mannen het ideaal op 21 tot 22 graden ligt. Er bestaat dus geen gouden temperatuur waarop iedereen zich het beste voelt.