Veldekenshof Turnhout Het Veldekenshof is een pleisterplaats voor wandelaars en fietsers die het Turnhouts Vennengebied willen verkennen. — © Guy Van Nieuwenhuysen

Dynamisch horecaduo heropent populair eethuis Veldekenshof

De horeca-ondernemers Yves Sylverans en Philippe Boermans heropenen de brasserie Veldekenshof, een halfjaar nadat de stad Turnhout er het tewerkstellingsproject stopzette. “We veranderen niets aan het populaire concept”, zegt Philippe Boermans.

Het Veldekenshof is een vaste waarde in het Turnhoutse horeca-aanbod. Jarenlang was het een bekende ijssalon van de familie Wouters. Sinds 2018 baatten stad Turnhout en vzw De Troef het na een grondige verbouwing uit als een brasserie waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werden klaargestoomd om weer door te stromen naar een reguliere job.

Omdat dit tewerkstellingsproject verlieslatend bleek, trokken vzw De Troef en stad Turnhout er in januari de stekker uit. De stad stelde het pand te koop, maar bood ondernemers ook de kans om in afwachting van een verkoop een tijdelijk project te starten.

Op dat aanbod gingen Philippe Boermans en Yves Sylverans in. “Het is dus een tijdelijk project”, zegt Philippe Boermans, “Maar hoe tijdelijk, dat kunnen we nu niet zeggen. Veldekenshof blijft alvast geopend tot september 2025. Daarna bekijken we of en hoe we dit project kunnen verderzetten. We zijn ervan overtuigd dat Veldekenshof niets aan populariteit heeft ingeboet.”

Ellis Starckx en Nick Debondt mogen de eerste gasten in het heropende Veldekenshof ontvangen. — © Guy Van Nieuwenhuysen

Dynamische ondernemers

Boermans en Sylverans zijn alvast geen avonturiers. Ze drukken beiden een steeds grotere stempel op het Turnhoutse horecaleven. Philippe Boermans is een van de initiatiefnemers van Panorama Zomerbar, Yves Sylverans is de ondernemer die de cafés Ranonkel en De Kazerne leidt. Sinds kort werken deze dynamische ondernemers samen aan nieuwe projecten, waarvan Veldekenshof er een is.

“We behouden het concept”, zegt Philippe Boermans. “Dus er staat vers schepijs op de kaart en we werken zo lokaal mogelijk. Dat betekent dat ons brood van bakkerij Hartenbakker in de hiertegenover gelegen stadsboerderij komt en dat we hopelijk binnenkort ook onze groenten in de stadsboerderij kunnen vinden. Op de menukaart staan kleine en grote brasseriegerechten, maar uiteraard ook pannenkoeken.”

Op het einde van dit jaar hopen Boermans en Sylverans ook het café Vijven en Zessen, het museumcafé van het Speelkaartenmuseum te openen.