Impressa Herentals Drukservice Impressa is al bijna zestig jaar gevestigd op de site in de landelijke Greesstraat. — © Hans Otten

Drukservice Impressa wil deel gebouwen slopen en heropbouwen om te groeien

Drukkerij Impressa in de Greesstraat in Herentals wil nog meer inzetten op industrieel drukwerk, maar daarvoor heeft het bedrijf veel meer ruimte voor onder meer opslag nodig. Daarom wil Impressa een deel van de huidige gebouwen afbreken, om er nadien een in het oog springende nieuwbouw op te trekken.

Bij Herentalsenaren blijft drukkerij Impressa vooral bekend als Het Kempenland. Want de drukkerij was sinds 1864 – toen nog op de Grote Markt – verantwoordelijk voor de uitgifte van dit regionale weekblad. Sinds 1890 is de drukkerij in handen van de familie Bongaerts, die de productie in 1966 verhuisde naar de huidige site in de Greesstraat, in de landelijke omgeving een eindje buiten de stad. Na het afstoten van Het Kempenland als weekblad veertig jaar geleden ging Drukservice Impressa verder als vellendrukkerij in zowel commercieel en administratief drukwerk als in industrieel drukwerk.

“Vooral onze activiteiten in industrieel drukwerk zijn de laatste jaren sterk gegroeid, zodat we ons nu meer willen inzetten op die groeimarkt”, klinkt het bij de drukkerij. “Zo willen we ook mee zijn met de tendens naar groenere, honderd procent recycleerbare verpakkingen en weg van plastics. Maar dat vereist meer ruimte. Het materiaal voor industrieel drukwerk zoals etikettenpapier en vlakkarton komt rechtstreeks van de fabrikanten in grotere volumes ineens binnen, wat extra ruimte voor bufferstocks vereist. Daarnaast vraagt bijvoorbeeld karton ook veel meer ruimte, simpelweg vanwege het volume of de dikte ervan. Niet enkel de naakte stock vraagt dan meer ruimte, maar ook halffabricaten na druk en voor afwerking net als eventuele volumes product die voor de klant op afroep worden aangehouden.”

Het gebouw krijgt het karakter van een klassieke Kempense langgevelhoeve. — © Wilma Wastiau

Bovendien wil Impressa die afwerking ook zo veel mogelijk intern uitvoeren. Dat geeft meer flexibiliteit naar de klanten toe, terwijl het aantal transporten van halffabricaten heen en weer sterk gereduceerd wordt. “Maar ook dat vraagt extra productievloer.”

Zwevende langgevelhoeve

Daarom heeft het familiebedrijf nu een omgevingsvergunning aangevraagd om een deel van de oudere gebouwen (waarin deels nog asbest is verwerkt) en de woning op de site te mogen afbreken, naast het opbreken van een deel van de verharding en het vellen van vijftien bomen. In feite blijft enkel de productiehal – het recentste pand op het terrein – behouden. Daarna is het de bedoeling om enkele nieuwe gebouwen op te trekken. Het gaat enerzijds om een opvallend nieuw kantoorgebouw, anderzijds om een nieuw magazijn. Rondom de hele site komt een groenbuffer, terwijl de firma de gekapte bomen compenseert met de aanplant van twintig nieuwe exemplaren.

Lees ook: Drukservice Impressa behaalt BRC-certificaat met hoogst mogelijke score

Architectenbureau Wilma Wastiau heeft het nieuwe kantoorgebouw vormgegeven als een zwevende langgevelhoeve, die aansluit bij de landelijke omgeving. “De gevel van deze langgevelhoeve bestaat grotendeels uit een indrukwekkende raampartij op drie meter hoogte”, schetst het bureau het toekomstige uitzicht. “Deze transparantie heeft voor zowel werknemers, die een aangenamere werkomgeving hebben, als voor de omgeving een grote meerwaarde. Dit nieuw architecturaal concept vormt een representatieve gevel en vertoont geen ‘gesloten doos’ zoals vaak in de industrie voorkomt.”

Architectenbureau Wilma Wastiau tekende een opmerkelijke nieuwbouw uit voor Drukservice Impressa. — © Wilma Wastiau

Het nieuwe magazijn heeft een dakrandhoogte van dertien meter, waarbinnen functioneler gestapeld kan worden. De daken van de bestaande productiehal, het nieuwe magazijn en de expeditie worden uitgerust met zonnepanelen. Voor de verkeersstromen komen er twee aparte toegangen, enerzijds voor kantoormedewerkers en klanten, anderzijds voor magazijnpersoneel en vrachtwagens.