WIM JOOS Wim Joos van de Turnhoutse drukkerij Group Joos is op 89-jarige leeftijd overleden. — © RR

Drukker Wim Joos (89) overleden: “Hopelijk wordt hij niet alleen herinnerd als vader van de belastingbrief”

TURNHOUT - Wim Joos, erevoorzitter van de Turnhoutse drukkerij Group Joos, is zaterdag overleden. Hij zou dit jaar 90 worden. Wim Joos overtuigde het ministerie van Financiën in de jaren 1980 om gepersonaliseerde belastingbrieven in Turnhout te laten drukken. Group Joos drukt deze ook vandaag nog.

“Ik hoop wel dat mijn vader niet alleen wordt herinnerd als vader van de belastingbrief”, zegt Alex Joos, zoon van Wim en gedelegeerd bestuurder van Group Joos. “Maar ik begrijp het wel. Voor 1987 werden belastingbrieven gedrukt en naar de verschillende belastingkantoren gestuurd. Daar werden namen en adressen genoteerd op basis van de gegevens uit de fichebak. Mijn vader richtte in 1986 Rotamail, een dochterbedrijf van de drukkerij Joos, op. Dat kon de belastingbrieven op een centraal punt personaliseren en verzenden op basis van de gegevens uit het rijksregister.”

“De Belgische staat spaarde daarmee veel geld uit”, verduidelijkt Alex. “Alle belastingbrieven gingen op hetzelfde ogenblik de deur uit en er waren nog maar weinig retours. Na een kort experiment in een Vlaamse en een Waalse gemeente mochten wij de belastingbrieven voor het hele land niet enkel drukken, maar ook personaliseren en verzenden. Dat doen we nog steeds.” De belastingbrief was echter niet het enige bekende product van de Turnhoutse drukkerij. Ook de Lotto-formulieren werden vanaf de dag één bij Group Joos gedrukt.

Kettingformulieren

“Mijn grootvader, Jos Joos, heeft de drukkerij opgericht in 1935. Mijn vader Wim was een van diens twaalf kinderen”, vertelt Alex Joos. “Hij nam de leiding van de drukkerij in 1960 over en verlegde de focus van het bedrijf naar het drukken van administratieve formulieren in hoge oplage. Tijdens zijn opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen zag hij dat zijn studiegenoten veel belangstelling toonden in IBM-computers. Die hadden kettingformulieren nodig, en die wilde mijn vader gaan drukken. Dat was toen echt wel baanbrekend.”

Wim Joos bouwde zijn imperium uit met het drukken van belastingbrieven en Lotto-formulieren. — © VUM

“Ook de beslissing om in te zetten op de personalisatie van dergelijke kettingformulieren was innovatief”, beseft Wims zoon. “Ik ben in 1991 in het bedrijf begonnen en hoewel ik grote voeten heb, zijn die te klein om de voetafdruk van mijn vader te vullen. Hij was een trendsetter in de grafische sector.” Wim Joos heeft veel mensen geïnspireerd. “Hij moedigde iedereen, tot de tuinman die onze tuin onderhield, aan om een eigen zaak te starten”, weet Alex Joos. “Ik mag zonder overdrijven en met gepaste trots zeggen dat mijn vader voor de ondernemende Kempen heel wat heeft betekend.”

Kempens ondernemerschap

Wim Joos bleef gedelegeerd bestuurder van Group Joos tot 1999. “Hij heeft ook buiten het bedrijf een voortrekkersrol gespeeld”, benadrukt Alex Joos. “Mijn vader was de eerste voorzitter van het Strategisch Plan Kempen en ook jarenlang voorzitter van de ondernemersorganisatie VKW-Kempen. Hij was stichtend lid en eerste voorzitter van het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC). Hij richtte ook het maatwerkbedrijf Alito in Gierle op.” Wim Joos overleed op 29 april. De uitvaartplechtigheid in de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt in Turnhout vindt zaterdag 6 mei op 11u plaats.