Rik Ouwerkerk nam eind 2019 de uitbating van het café nabij de kerk in Wortel over. “Ik krijg van klanten veel vragen naar een lokaal bier”, vertelt Rik. “Er was nog geen bier dat een link heeft met de geschiedenis van Wortel. Tijdens mijn studies op VTI Spijker in Hoogstraten heb ik ook over bier geleerd, dus zag ik het wel zitten om een eigen bier te laten maken. Bij een brouwerij in het Nederlandse Reusel heb ik samen met de brouwer een achttal recepturen uitgeprobeerd. In twee batches probeerden we om er wortel in te verwerken, maar dat is niet gelukt. Het brouwsel gaf niet wat we ervan verwacht hadden, dus dat idee hebben we laten varen. Een beetje jammer, want het zou mooi passen bij een bier voor Wortel.”
Uiteindelijk vonden ze het juiste samenstelling voor het Peekes Bier. De naam verwijst duidelijk naar het dialectwoord voor wortelen. “Er zit Amerikaanse hop in om het bier iets zachter te maken”, legt Rik Ouwerkerk uit. “We hebben dezelfde biergist gebruikt als in Seefbier, dat is mijn lievelingsbier. Het Peekes Bier is met een alcoholgehalte van 6,4% niet te zwaar. Net als het dorp heeft het een sterk karakter, vol frisheid en een mooie afdronk.”
Stoere eigenschap
Op de glazen staat de naam Peekes Bier vermeld in een wortel. “In het logo op de etiketten van de flesjes zie je een boerin die doet alsof ze een wortel rookt. Het is een verwijzing naar de stoere eigenschap van Wortel. De tekst op het etiket is geschreven door een van de klanten. De tekst verwijst onder andere naar de kerk van Wortel en de kogel die in de muur zit. De eerste batch van het Peekes Bier bestaat uit ongeveer 340 flesjes. Maar er kan meteen een volgende hoeveelheid gebrouwen worden. Voorlopig blijft het bij dit ene bier, al sluit ik niet uit dat er ooit nog een tripel of zo komt”, aldus Rik Ouwerkerk.