De blonde Keizer van Hertals werd ruim twee jaar geleden gelanceerd door de vriendengroep die ook de Grote Prijs Rik Van Looy organiseert. “Zo’n tienduizend liter later was het tijd voor iets nieuws”, meent Stijn Janssens. “We hebben beslist om een donker broertje voor ons blond keizersbier te laten ontwikkelen en vonden een partner in Brouwerij Leysen. “Met een alcoholpercentage van 8% is het een beste pittig bier geworden.”
Aan de basisingrediënten als water, gerstemout, gist, hop en kruiden is ook whiskey toegevoegd en subtiele toetsen van karamel en chocolade. “Het is de bedoeling dat de cafés die de Keizer van Hertals op de kaart hebben staan ook de donkere variant aanbieden”, zegt Janssens.
Truitjes
De opbrengst van de verloop van het bier vloeit grotendeels terug naar het organisatiecomité van de wielerwestrijd. “In zekere zin is de Keizer Van Hertals dus één van onze sponsors”, klinkt het. De wielrenner op het etiket van het flesje blijft behouden. “We kunnen wel variëren met het truitje dat de renner – Rik Van Looy dus – draagt. Van onze blonde bestaan er al vier etiketten.”
Het originele truitje werd al eens vervangen door een gele trui, een regenboogtrui en een tricolore trui. Met de aangepaste etiketten worden de verjaardagen in de verf gezet van de prestaties die Rik op de fiets heeft geleverd. Volgend jaar wordt Rik Van Looy 90. Een verjaardag die de bierbrouwers en wielerliefhebbers zeker niet onopgemerkt zullen laten passeren.
Ondertussen hebben ze in Herentals nog andere katten te geselen. Zaterdag wordt de Grote Prijs Rik Van Looy gereden. “We zijn vrijdag nog naar de Karmel op de Grote Markt getrokken om er eitjes te gaan afgeven”, weet organisator Pieter Van Genechten. “Dit om volgens de aloude Kempische traditie goed weer af te smeken tijdens je activiteit. Erg goed ziet het er momenteel niet uit voor zaterdagnamiddag, maar we gaan ervoor.” Het is overigens Rik Van Looy zelf die start zal geven van zijn Grote Prijs in het dorpscentrum van Grobbendonk.