Dirk Neefs produceert samen met Glassolutions een 40m2 groot glasgordijn voor het OCMW-gebouw de Hopperank in Aalst. Met het project ontwikkelden zij allicht het glas van de toekomst.
Dirk Neefs is glasdesigner met internationale faam en gespecialiseerd in glas-in-lood. „Glas-in-lood zoals het tot nu bestond, voldeed niet aan de eisen die de bouwheer stelde: het 40m2 glasgordijn moet beantwoorden aan de hoogste hedendaagse normen op vlak van veiligheid, isolatie, zonnewering, breukveiligheid… Het was een uitdaging om dit in één creatief en technologisch project te gieten. Samen met Glassolutions ontwikkelen we een ultramodern glas-in-loodraam.”
„Ik sta in voor het ontwerp en de creatieve verwerking van de glaspartij, Glassolutions en enkele andere partners zullen het technisch hoogstandje produceren. Om te voldoen aan alle bouwtechnische eisen, werken we met een folie in het glas, in plaats van met glasplaatjes. Ik maak het ontwerp uit 900 unieke glasplaatjes, waarvan geen twee dezelfde zullen zijn. Mijn glasraam van 10m2 zal vervolgens in erg hoge resolutie gefotografeerd worden door fotograaf Marc Wouters. Met die digitale beelden ga ik aan de slag om het totale concept uit te werken. Dat gaat dan digitaal naar de Duitse producent van de folie. De folie wordt nadien bij Glassolutions in Sas geassembleerd tussen de glaspartijen. Het glasgordijn van de Hopperank zal glas, glaskunst en hedendaagse normeringen integreren in één project.”
Dirk Neefs is glasdesigner uit Grobbendonk met internationale faam. Zijn hedendaagse glas-in-loodramen, vazen en verlichting sieren woningen, villa’s, kastelen en gebouwen over heel de wereld, van Aspen tot het Midden-Oosten. „Ik werk nauw samen met specialisten in oude ambachten zoals smeden, bronsbakkers en lakkerijen, maar evengoed met state of the art innovatieve partners zoals glasraamproducenten. Glas-in-lood kan immers perfect geïntegreerd worden in dubbele beglazing die voldoet aan de hoogste hedendaagse normeringen.”
Dirk Neefs startte zijn bedrijf in 1997. „Weet je, ik ben elektricien van opleiding en heb geen artistieke achtergrond. Ik werkte vroeger in een industrieel glasbedrijf in Herentals en kreeg daar de glasmicrobe te pakken. Ik leerde er alle technische aspecten van glasbewerking: hoe je glas moest bewerken, snijden, polijsten, slijpen, frezen, zandstralen… Die technische kennis komt me nu erg goed van pas.”
„De glasmicrobe deed een bijzondere creativiteit in me ontvlammen. Ik leerde de stiel door de wereld rond te reizen, te experimenteren met grondstoffen, beurzen te bezoeken… Mijn vader werkte in een meubelbedrijf dat keukendeuren fabriceerde. Er kwam toen erg veel vraag naar glaswerk voor cottage-keukens. Ik begon in mijn garage, heel kleinschalig, met het maken van glas-in-loodramen. Via mijn vader kreeg ik snel klanten en kon ik direct leven van mijn nieuwe passie.”
Andere straffe realisaties? Dirk Neefs maakte enkele jaren geleden in Aspen een glasraam voor een buitenverblijf van de Nederlandse zakenvrouw Nina Brink. In de villa met zicht op het mondaine skigebied, bevatten vier 3,8 meter hoge dubbele deuren glaswerk uit Grobbendonk dat met het privévliegtuig van de opdrachtgeefster tot daar werd gevlogen.
Het geheim voor zijn succes? „Als creatieveling mag je niet vervallen in oubolligheid. Het is een wankel evenwicht tussen creativiteit en ondernemerschap. Je wil mooie, exclusieve dingen maken, maar je moet ze ook vermarkten en er je kost mee verdienen. Bovendien moet je erover waken om niet in de valkuil te trappen van snel te groot willen worden. Kleinschaligheid, passie en vakmanschap, dat maakt het verschil volgens mij.”