garden

Dinner @ the Garden biedt unieke culinaire beleving in plantentuin

MERKSPLAS, RIJKEVORSEL, MALLE - Kok Jeroen Coertjens uit Rijkevorsel en zijn zakenpartner Sanne Raeymaekers uit Malle houden deze zomer een pop-uprestaurant open in plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas. Bezoekers krijgen eerst een rondleiding door de tuin en kunnen daarna genieten van drie amuses en een vijfgangendiner. “Alles wordt bereid op een open vuur.”

De toestellen die Jeroen gebruikt tijdens het koken in de plantentuin, heeft hij zelf ontworpen. “Ik heb in het middelbaar de richting Fotolassen gevolgd in Vito Hoogstraten”, vertelt Jeroen Coertjens. “Nadien kreeg ik een passie voor koken. Via zes jaar avondopleiding ben ik nu een gediplomeerd kok met een eigen cateringbedrijf. De lasopleiding komt nog goed van pas om mijn eigen kookmaterialen te maken. Voor Dinner @ the Garden ga ik een eigen American smoker gebruiken om het vlees traag te garen. De plantenbakken van cortenstaal in de tuin inspireerden me om een gerecht te maken met zalm die geserveerd wordt in een bakje van cortenstaal. Alle gerechten worden bereid op een open vuur, zodat de gasten ook visueel iets kunnen ervaren.”

“Na de ontvangst en de amuses maken de bezoekers een wandeling door de tuin. Die rondleiding is gebaseerd op de gerechten die we serveren. Je bent dus deels afhankelijk van wat de tuin kan geven, dat is zowel een voor- als een nadeel. Er zijn planten of kruiden die ik graag zou willen gebruiken, maar die nu niet in bloei staan. De rode vruchten uit de plantentuin vormen een ingrediënt van het aperitief. Over bamboe heb ik lang moeten nadenken, want alleen de jonge scheuten zijn eetbaar. Het paradijs van de plantentuin is voor mij het gedeelte met de kruidentuin”, zegt Jeroen.

 

Jeroen laat zich voor het menu van Dinner @ the Garden inspireren door wat in de plantentuin staat. — © Ronny van den Ackerveken

Tien avonden

Aan de schuur van de plantentuin worden de open vuren en een transparante tent van honderd vierkante meter geplaatst. “Zo hebben de bezoekers tijdens het eten zicht op de tuin en op de ondergaande zon”, legt Sanne Raeymaekers uit. “De plantentuin is een unieke locatie die nog bij veel mensen onbekend is. De tent is volledig aangekleed in botanische setting, met eiken meubilair en alleen natuurlijke materialen. Mocht het ’s avonds te veel afkoelen, kan de tent verwarmd worden.”

“We organiseren tien avonden Dinner @ the Garden in de weekends van 17 juni tot 16 juli. Elke avond is er plaats voor maximaal vijftig personen. De reservaties zijn al gestart, vooral de zaterdagavonden blijken gegeerd. We willen de bezoekers elke avond beleving bieden en hopen uiteraard dat het de tien avonden mooi weer is”, aldus Sanne.

www.dinneratthegarden.com

Jeroen bereidt een gazpacho met ingrediënten uit de tuin. — © Ronny van den Ackerveken