Het project is een van de tien goedgekeurde initiatieven die inzetten op slimme gemeenten en steden. Vlaams minister Hilde Crevits ondersteunt projecten van lokale besturen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier aanpakken via internet of things of via open data.
Het project met de digitale munten bouwt voort op een eerder uitgewerkt beloningsbeleid dat burgers aanmoedigt om in eigen stad of gemeente te winkelen. Onder begeleiding van IOK stapte Geel, net als Arendonk, Balen, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo in Bike2School. Dat beloont schoolgaande kinderen die zich duurzaam verplaatsen naar school met digitale munten. Die munten kunnen de kinderen besteden bij de deelnemende partners.
Nieuwe initiatieven ontwikkelen
Bike2School werkt, want het aantal kinderen dat regelmatig te voet of met de fiets naar school gaat, is in de deelnemende gemeenten sterk gestegen. De stad Geel ondervond dat belonen beter en goedkoper is dan een informatiecampagne met hetzelfde doel. Daarom wil Geel nieuwe initiatieven die gebaseerd zijn op hetzelfde beloningsbeleid, lanceren.
Geel wil een platform ontwikkelen met nieuwe munten om te testen of het systeem werkt bij projecten rond burgerschap, vrijwilligerswerk, mobiliteit en lokale goede doelen. Dat zou moeten leiden tot meer omzet voor de lokale handelaren, minder leegstand in de winkelstraten en meer werkgelegenheid in de eigen gemeente. Geel zal hiervoor samenwerken met de gemeenten die ook al bij Bike2School betrokken zijn.
“Geel trekt het project”, zegt schepen van Economie Tom Corstjens (N-VA). “De andere gemeenten die betrokken zijn bij Bike2School hebben gezegd dat ze ook bij nieuwe initiatieven willen aansluiten, maar daarom niet op alle domeinen. Voor de digitale munt moeten we nog een naam vinden, maar we willen inspanningen belonen met een munt die je in lokale zaken, maar ook bijvoorbeeld culturele initiatieven of gedeelde mobiliteit kan investeren.”